Nagyvilág

Afganisztán: vitázott a feleségével, majd levágta az orrát

A nő 22 éves, rengeteg vért vesztett, Afganisztánban nem is tudják kezelni.

Reza Gult hétfő reggel szállították kórházba, az intézet igazgatója szerint most azt próbálják elintézni, hogy Törökországba szállítsák további kezelésre.

Meglátogattam a kórházban Reza Gult. Az orra teljesen hiányzik, Afganisztánban nem tudják kezelni

– mondta Ahmed Dzsáved Bedár, Farjáb tartomány kormányzójának szóvivője.

Az eset Farjáb tartományban, a tálibok ellenőrzése alatt álló Sar Sar nevű faluban történt vasárnap. Gul férje, a 25 éves Mohamed Kán azóta már elmenekült a településről. A rendőrség és a tálibok is keresik a tettest, ha utóbbiak találják meg, a saríának (iszlám jogrend) megfelelően járnak el ellene.A férfi három hónappal ezelőtt tért haza Iránból, és azóta rendszeresen ütötte és kínozta feleségét. A család problémáinak megoldása érdekében a helyi tálib vezetés is próbált közvetíteni, és Kán állítólag meg is ígérte nekik, hogy nem fogja többé bántalmazni házastársát.

Hafizullah Fetrat, a farjábi tartományi emberi jogi bizottság vezetője elmondta, hogy a térségben tavaly legalább 30 százalékkal nőtt az erőszakcselekmények száma. “Ez nem csak Farjábban van így, az ország északi térségének egészére jellemző” – mutatott rá. Afganisztánban széles körben elterjedt a családon belüli erőszak, és nem először hallani arról, hogy levágják egy nő orrát. 2010-ben sokkolta a világot Bibi Aisa esete, aki levágott orral jelent meg az amerikai Time magazin címlapján. Esetében is a férj követte el a rémtettet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik