Külföld

Hajléktalan volt – polgármester lett

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 13:01

És még csak 28 éves. Imádják.

Az egyik legmenőbb amerikai politikusról, Svante Myrickről közölt portrét az Upworthy.

Svante Earlville-ben (New York állam) látta meg a napvilágot, szegény – és csonka – család sarjaként.  Hogy milyen körülmények közé született, arra a legjobb példa, hogy amikor anyja hazavitte a kórházból, a lakásukba már nem tudtak bemenni – kilakoltatásról szóló pecsét lógott az ajtón.

Élete legelején tehát Svante és családja hol menhelyen, hol kocsiban töltötte az éjszakákat. Egyedülálló anyja több munkahelyen dolgozott, hogy négy gyermekét el tudja látni. Amikor újra lett fedél a fejük felett, az anya mindig bevonta a gyerekeket a pénzügyi döntésekbe: melyik csekket fizessék be előbb (általában, amelyikre kevesebb fizetési meghagyás érkezett), és hogy kinek mire lenne szüksége.

Valószínűleg innen ered Svante rokonszenve a döntéshozás és a politika iránt. A problémás családi háttér ellenére tanulmányait nem hanyagolta el, sőt a Cornell egyetemen kötött ki, ahol kommunikáció szakot végzett.

A kép forrása: Facebook

Hogy ki tudja fizetni a tandíjat, az egyetem mellett munkát vállalt: Ithaca városban (New York állam) az egyik önkormányzati képviselő asszisztenseként dolgozott. Főnöke nyugdíjba vonulásakor, 2008-ban meggyőzte Svante-et, hogy induljon el a választásokon – így lett a városi képviselőtestület tagja.

2011-ben a demokraták színeiben elindult a polgármesteri székért, és három ellenfelét legyőzve megnyerte a választásokat.

Ekkor 24 éves volt.

A város történetének legfiatalabb – és egyben első afroamerikai származású polgármestere – lett. Eleinte sokan támadták – a kora miatt. Egyszerűen nem hitték el, hogy ilyen fiatalon be tud tölteni ilyen felelős pozíciót.

Négy évvel később újraválasztották – a szavazatok 89 százalékával.

Évekig „parkolós fickónak” hívták, miután egyik első döntése az volt, hogy eladta autóját, a polgármesteri parkoló helyére pedig padokat tetetett.  Irodájának falán egy kijelzőn folyamatosan láthatóak azok az üzenetek, amelyeket a lakosok küldenek a polgármesternek. Van, aki levelet ír neki, vagy felhívja, de lévén, hogy 28 éves fiatalemberről van szó, neki természetes, hogy Twitteren, Facebookon kommunikál.

Bár sokan – családi okok miatt is – Barack Obamához hasonlítják, egyelőre nem döntötte el, szeretne-e megjelenni a nagypolitikában.

A kép forrása: Facebook
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.