Nagyvilág

Felszámolják a rettegett calais-i Dzsungelt

menekultek-calais(960x640).jpg (Array)
menekultek-calais(960x640).jpg (Array)
Konténervárosba költöztetnék a migránsokat, akik a francia kikötővárosból szeretnének brit földre jutni. A britek támogatják a távoltartásukat.

Migránsok százait szólították fel a francia hatóságok, hogy hagyják el a spontán kialakult calais-i menekülttábort, a Dzsungelt – írja a BBC. Ezzel kezdetét veheti a tábor végleges elbontása. A migránsokat normálisabb szállásokon helyeznék el, de sokan nem akarnak moccanni tapodtat sem.

A francia kormány 500 menekültet akar konténerekből átalakított, fűthető és elektromossággal ellátott telepre költöztetni. 12 ember lakna egy konténerben, az egész telep maximális kapacitása pedig 1500 fő lenne (a Dzsungelben 4000 ember él).

Csütörtökig kaptak engedélyt a Dzsungelben maradásra, de a türelmi időszakot kitolták hétfőig, mielőtt jönnek a bulldózerek. A migránsok annak nem örülnek, hogy szétszednék a létrejött közösséget, és tartanak a jövőjüktől is.

A brit kormány viszont támogatja a lépést, hogy így rettentse el a szigetekre tartó többi esetleges bevándorlót. Eddig 18-an haltak meg, miközben megpróbáltak a Csalagúton át Nagy-Britanniába jutni.

Eközben Dunkerque-ben téliesített sátrakat ajánlottak fel az ott várakozó migránsoknak, az Orvosok Határok Nélkül szervezet is besegít itt, mert nem akarják, hogy emberek fagyjanak meg a jeges sárban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik