Külföld

A menekültek miatt átrendeződhet az osztrák kormány

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 01. 13. 15:38

Átrendeződés várható az osztrák kormányban, médiaértesülések szerint Hans Peter Doskozil, a burgenlandi rendőrfőkapitány válthatja a védelmi minisztert.

Az átrendeződés amiatt követhet be, mert Rudolf Hundstorfer szociális miniszter lesz várhatóan az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) államfőjelöltje, így posztját Gerald Klug, a jelenlegi védelmi miniszter venné át. A minisztercserékről szóló értesüléseket hivatalos források még nem erősítették meg.

A burgenlandi rendőri vezető a szeptemberi menekülthelyzetben tanúsított “józan kríziskezelése és kitűnő irányítása” miatt kapott nagyobb figyelmet – közölte a Der Standard című osztrák lap kormánykörökre hivatkozva. Doskozil kezdetben a bécsi, majd a burgenlandi rendőrkapitányságon, továbbá a tartományi vezető Hans Niessl mellett is dolgozott. Doskozil három éve Burgenland rendőrfőkapitánya.

A szociáldemokrata tartományi vezető irodája egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Az SPÖ pénteken tartja pártülését és nevezi meg az államfőjelöltjét, így várhatóan ezen a napon derülnek ki részletek az esetleges minisztercserékkel kapcsolatban is.

Az osztrák néppárti és szociáldemokrata kormánykoalíció egységesen kiáll amellett, hogy Ausztriának kevesebb menekültet kell befogadnia, azonban ennek mikéntjéről nincsen egyetértés. A szociáldemokraták a gazdasági menekültek kiszűrését támogatják, a néppárt pedig létszámstopot vezetne be.

Werner Faymann a belügyi, külügyi és védelmi tárcától a háborús és gazdasági menekültek szétválasztását segítő koncepció kidolgozását kérte. A szociáldemokrata politikus szorgalmazta továbbá a visszatoloncolásról szóló államközi szerződések áttárgyalását, ezzel bírálva a koalíciós partner által vezetett belügyi és külügyi tárcákat.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az az alapprobléma, hogy a háborús övezetekből érkezők is gazdasági okok miatt jönnek Ausztriába, Németországba vagy Svédországba. Hangsúlyozta: mivel nincsen uniós megoldás, saját hatáskörben kell meghozni intézkedéseket. A néppárti vezető szerint a január 20-án megtartott találkozón, amelyen a tartományi vezetők és a kormány tárgyalják át a menekültügyi helyeztet, konkrét befogadási számokról is határozhatnak.

A találkozó másnapjára az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője külön egyeztetést kezdeményezett a néppárttal és az ellenzéki Team Stronach pártjával, mindezt azzal indokolva, hogy a január 20-i találkozóra pártja, és így a “mérvadó ellenzéki erő” nem kapott meghívást.

Heinz-Christian Strache a kormány menekültpolitikáját káoszként és csődként jellemezte, és szerinte az osztrák vezetést csupán kiszolgálja a menekülteket. Úgy vélte: amennyiben nem tesznek semmit az iszlamizálódás és a terrorizmus fenyegetettsége ellen, úgy a népharag csak növekedni fog.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.