Nagyvilág

Elkapkodták Hitler könyvének új kiadását

A Mein Kampfot akadémikusok adták ki, jegyzetekben szállva szembe az abban szereplő gondolatokkal.

Borsos ára ellenére alig egy hét alatt elkapkodták a Mein Kampf új kiadásának összes példányát. Adolf Hitler először 1924-ben adta ki könyvét, mely a szerzői jogok lejártával január elsején jelenhetett meg újra Németországban. Bár több zsidó szervezet élesen elítélte az újrakiadást, a könyvet nem az eredeti formájában árulják – bőségesen ellátták jegyzetekkel.

A kétezer oldalas kötetért csaknem húszezer forintnyi eurót kérnek, ennek ellenére az első négyezer példány egy szempillantás alatt elfogyott, és 15 ezer előrendelést adtak fel.

Hitler a könyvét 1924-ben írta, amikor börtönben volt a müncheni sörpuccsban játszott szerepéért. A műből kitűnik a zsidók és szlávok iránti gyűlölete, mely a későbbi náci rezsimet is megalapozta. Amikor először kiadta a könyvet, senkit nem érdekelt, de miután a nácik hatalomra kerültek, 5,2 millió példány ment el belőle.

A második világháború után a kiadói jogok Bajorországhoz kerültek, amely megtiltotta a Mein Kampf újbóli megjelentetését. A német törvények szerint azonban a jogok a szerző halála után hetven évvel lejárnak, ezután bárki kiadhatja a könyvet.

Az új kiadást akadémikusok állították össze. Dr. Christian Hartmann azt mondta: azért döntöttek a jegyzetekkel kiegészített megjelentetés mellett, mert ha már bárki újra megjelentetheti a könyvet, jobb, ha úgy teszik, hogy szembeszállnak az abban szerepeltetett hazug gondolatokkal. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik