Nagyvilág

Az Amnesty szerint Törökország semmibe veszi a menedékkérők jogait

Sokakat visszatoloncolnak Szíriába és Irakba – állítja a szervezet. Törökország szerint ilyen nem fordult elő.

Törökország tömegével tartóztatja le a menedékkérőket és sokakat háborús zónákba toloncol vissza – írja jelentésében az Amnesty International. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás embertelen bánásmódot eredményezett, amely a nemzetközi jogba ütközik.

A szerdán nyilvánosságra került dokumentumban az Amnesty az Európai Uniót felelőtlennek nevezi és azt javasolja, hogy az EU és Törökország közti „akciótervet” függesszék fel addig, amíg a törökök eleget nem tesznek emberi jogi kötelezettségeiknek és felszólítja a gazdagabb országokat, hogy fogadjanak be több menedékkérőt. „Azzal, hogy Európa Törökországot kapuőrévé tette, súlyos jogsértésekhez járult hozzá” – közölte a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója

Ugyanakkor egy török kormánytisztviselő a francia AFP hírügynökségnek azt mondta: „Határozottan tagadjuk, hogy egyetlen szíriai menedékkérőt is arra kényszerítettünk volna, hogy visszatérjen Szíriába”. Hozzátette: az ENSZ szervei minden visszatérő menedékkérőt egyenként kikérdeznek.

Az Amnestynek viszont arról van tudomása, hogy az elmúlt hónapokban száznál több embert toloncoltak vissza Szíriába és Irakba, de a valós szám ennél nagyobb lehet. Számos esetben magyarázatot sem adtak nekik, és nem vehették fel a kapcsolatot ügyvéddel és családtagjaikkal sem. Egy negyvenéves férfit hét napig tartottak fogva elkülönítve, összebilincselt kezekkel és lábakkal.

A világ országai közül egyébként Törökországban van a legtöbb menedékkérő, több mint kétmillió szíriai menekült az országba. November 29-én állapodtak meg az EU-val arról, hogy visszafogják az Európa felé irányuló menekültáradatot. A BBC tudósítása szerint több tagállam vonakodott, épp az emberi jogi vonatkozások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik