Külföld

A diktátor lefordította a vereségét: meg akarják ingatni a hatalmát

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 11. 11:19

Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalma megingatásának szándékával vádolta meg a parlamenti választásokat elsöprő többséggel megnyerő ellenzéket saját pártja csütörtök éjszakába nyúló rendkívüli kongresszusán. A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) kongresszusát ő hívta össze a csúfos választási vereség miatt.

“A jobboldalt csak az érdekli, hogy az alkotmányt felhasználva keresztülvigye destabilizációs tervét, és államcsínyt állandósítson. Nem olyan időket élünk, amikor együtt kellene élni a burzsoáziával vagy az imperializmussal” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy szerinte egy olyan “gazdasági háborúban” szenvedett vereséget, amelyet a jobboldal a vállalatokkal és az amerikai kormánnyal szövetségben robbantott ki.

Elismerte, hogy Venezuelában sok mindent meg kellene reformálni, “főleg a gazdaságot”. Elismerte, hogy követett el hibákat, különös tekintettel a “bürokráciára és a korrupcióra”. Azzal a felhívással fordult pártjához, hogy egy tanácskozáson vitassa meg azt a szocialista gazdasági modellt, amelyet “nem valósítottak meg, papíron maradt”. Bejelentette, hogy a jövő év első harmadában “forradalmi ellentámadást indít”, amelyben a gazdaság lesz a legfontosabb.

A Demokratikus Egység Asztala (MUD) pártszövetség kétharmados többséget szerzett a parlamentben a vasárnapi választásokon. Több szakértő azt jósolja, hogy az új törvényhozás és az elnöki végrehajtói hatalom között számos konfliktus lesz, mert a néhai Hugo Chávez elnök és Maduro pártja, a PSUV ahhoz szokott, hogy 1999 óta a hatalom minden ágát ellenőrzi.

Az ellenzék a kétharmados többség birtokában egyebek között rákényszerítheti az elnököt a hatalomból való távozásra még mandátumának lejárta előtt. A MUD máris közölte: eltávolítják az ország éléről Madurót, ha nem hajlandó együttműködni az ország hanyatló gazdaságának megmentésében.

A vasárnapi vereséget követően saját pártjából is többen az elnök távozását követelték.

A néhai Chávez két befolyásos minisztere szerdán úgy nyilatkozott, hogy az országban “valódi gazdasági katasztrófahelyzet van”, és hogy a szocialista párt felelős saját választási vereségéért.

(El País, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.