Nagyvilág

A diktátor akkor is nyerhet, ha veszít

A kommunista Venezuelában tizenhat év után szenvedett vereséget a kormányzó párt, de előtte Maduro elnök még megfenyegette a népet, majd megpróbálta elcsalni a választásokat.

Venezuelai ellenzéki vezetők azt állítják, hogy a kormányzó szocialisták vereséget szenvedtek, nekik pedig tizenhat év óta először sikerült többségre szert tenniük a törvényhozásban a vasárnap tartott parlamenti választáson.

A választási bizottság egyelőre nem tett közzé hivatalos eredményeket, a választási törvények pedig nem teszik lehetővé a szavazók megkérdezésén alapuló exit poll eredmények nyilvánosságra hozatalát sem. Mivel várhatóan egy vereséget kell kommunikálni, így egy darabig még biztos várni kell a hivatalos eredményekre.

„A diktátor akkor is nyerhet, ha veszít”, mondta a 24.hu-nak Jorge, egy venezuelai ellenzéki aktivista, utalva arra, hogy Maduro és pártja, a PSUV (Venezuelai Egyesült Szocialista Párt) megpróbálta elcsalni a választásokat.

„Az állami alkalmazottakat szervezett csoportokban szállították a szavazóhelyiségekhez egész nap, amit a hadsereg emberei őriztek, majd a városi szavazóköröket, ahol alacsony a PSUV támogatottsága, hamarabb, a vidékieket, ahol erősebb, később zárták be”, tette hozzá.

Chávez a falon, Maduro előtte. Kép: AFP
Chávez a falon, Maduro előtte. Kép: AFP

„Az eredmények olyanok, amilyenekben reménykedtünk. Venezuela győzött. Ez visszafordíthatatlan”, mondta Henrique Capriles, a Demokratikus Egység Asztala (MUD) nevű ellenzéki koalíció egyik vezetője, aki korábban indult az elnökválasztáson is. Rajta kívül még egy – név nélkül nyilatkozó – ellenzéki vezető, illetve Lilian Tintori ismert jogvédő is azt mondta, hogy az ellenzéki szövetség győzött, de ezt sejttették a választások előtt készített közvélemény-kutatások is.

Ugyanis egy független kutatás szerint a venezuelaiak nyolcvanöt százaléka nincs megelégedve a jelenlegi vezetéssel, a szám pedig az utóbbi időben ugrott nagyot, Chávez halála óta 28 pontot. Csak a népesség tizennégy százaléka mondta azt, hogy elégedett.

A Datanalisis közvélemény-kutató novemberi adatai szerint az ellenzék a voksok 55,6, míg a kormányoldal csak 36,8 százalékára számíthat.

A Reutersnek több ellenzéki politikus is azt mondta, hogy az ellenzék körülbelül 100 helyet (óvatosabb becslések szerint 84-et szerzett a 167 tagú törvényhozásban. Amennyiben valóban így van, az elemzők szerint komoly csapást jelent a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez nevével fémjelzett, Nicolás Maduro államfő vezette kormányzó baloldal számára, de egészében a latin-amerikai térség baloldali mozgalmaira nézve is, tekintettel arra, hogy a múlt hónapban Argentínában is a jobbközép ellenzéki összefogás jelöltje, Mauricio Macri győzött az elnökválasztáson. És Brazíliában is épphogy győzött a populista Dilma Rousseff, azóta pedig támogatottsága mindössze 10 százalék körül mozog, óriási gödörben ő is, kabinetje is.

Fenyegetés

A választások előtti egyik utolsó beszédében Maduro keményen megfenyegette az ellenzéket. Arról beszélt, hogy szinte kizártnak tartja, hogy veszítsenek, de „ha a rémálomból mégis valóság lenne, akkor a hadsereggel és a híveivel együtt az utcára vonulnak, a szocialista forradalom ott szerez magának elégtételt.”

Maduro, miután leadta a szavazatát, úgy fogalmazott, Venezuelában továbbra is a béke és a demokrácia fog kormányozni. Az ellenzék szerint azonban a buszsofőrből lett diktátornak mennie kell, megbukott a kommunizmus.

És most?

Egyelőre senki nem tudja, mi jön most, az ellenzék győzelme ugyanis nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormány is megbukott, a mostani választások során csak képviselőket választottak ugyanis, elnököt és kormányalakításra képes pártot nem. Így Maduroék csak a törvényhozási többséget veszítették el.

Az ellenzéknek kétharmados többségre – 112 képviselői helyre – kellene szert tennie ahhoz, hogy “rendet teremtsen” az olyan, széles körben kormánypártinak tartott intézményekben, mint a bíróságok vagy a választási bizottságok.

Ráadásul a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy a képviselők hatvan százaléka az elnököt törvényhozó jogkörökkel is felruházza, amire utalt már korábban Maduro.

Nicolás Maduro államfő mandátuma 2019 végén jár le, de a vasárnapi választási diadalt az ellenzék arra használhatja fel, hogy népszavazással távolítsa el hivatalából.

Frissítés – 7:15

Nicolás Maduro venezuelai elnök elismerte pártja vereségét a vasárnapi parlamenti választásokon. Tizenhat éve nem volt arra példa, hogy az Egyesített Szocialista Párt veszített volna.

Az országos választási bizottság nem sokkal előtt bejelentette, hogy az ellenzéki Demokratikus Egység Asztala koalíció 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben, míg Maduro pártja csak 46-ot, noha még nem minden választási körzet eredményeit vették számba. Meglepetésekre azonban lehet még számítani.

(Reuters, El País, El Mundo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik