Külföld

ENSZ: A muszlim menekültek elutasítása a terrorizmust támogatja

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 07. 17:47

A muszlimok elutasítása a terrorista szervezetek toborzását segíti.

Azok az országok, amelyek elutasítják a szíriai menekülteket azon az alapon, hogy ők muszlimok, azok támogatják az Iszlám Államot és más szélsőséges csoportokat. Illetve hozzájárulnak a terrorizmus hordozta veszélyhez is – mondta Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Amikor emberek azt mondják: nem fogadnak be szíriai menekülteket, mert azok muszlimok, akkor ezek az emberek a terrorista szervezeteket támogatják és lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyabban toborozzanak

– fogalmazott a főbiztos egy genfi sajtótájékoztatón.

A múlt hónapban történt párizsi merényletek legalább egyik támadója szíriai menekültként érkezett a balkáni útvonalon keresztül – állítják rendőrségi és titkosszolgálati források. Ugyanakkor a támadásokat megelőzően is számos európai országban folyt vita, vagy született döntés a határok lezárásáról a menekültek előtt. Guterres úgy fogalmazott, korábbi portugál miniszterelnökként megérti a kormányok késztetését arra, hogy terrorellenes stratégiákra hagyatkozzanak a biztonsági kérdés kezelésénél, azonban önámítás lenne azt hinni, hogy csupán ezekkel a stratégiákkal és katonai beavatkozással meg lehet oldani.

Lényegi eleme a megoldásnak, hogy a terrorszervezetek lehetséges újoncait meg kell győzni arról, hogy az iszlamistákhoz való csatlakozás nem útja a saját haragjuk, aggodalmaik és jövőképük kifejeződésének.

Az európai támadásokat egy-két személlyel lehet kapcsolatba hozni, akik a hatalmas menekültárral érkeztek, de a probléma lényegét tekintve európai, amit a határok lezárása nem fog tudni megoldani – mondta a menekültügyi főbiztos. Hozzáfűzte: minél nagyobb a szíriai menekültek iránti ellenszenv, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy az IÁ, vagy más szélsőségesek toborozni fognak soraikban az európai országok területén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 29.
Fiatalok beszélgetnek a Kőleves kertben, a budapesti Kazinczy utcában 2012. június 28-án. A hetedik kerületi Kazinczy utca, Dohány és Király utca közötti szakasza és környéke a budapesti nyári éjszakai élet egyik központjává vált, ahol számos nyitott, romos ház udvarán létesített romkocsma és szórakozóhely várja a budapestieket és a turistákat.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.