Nagyvilág

Putyin: a terrorizmuson valaki dollármilliárdokat keres

Olyan ország döfte őket hátba, amelyre partnerként tekintettek – mondta az orosz elnök.

Sérelmezi Vlagyimir Putyin, hogy Törökország mindezidáig nem kért bocsánatot az orosz vadászgép lelövéséért, és kártérítést sem ajánlott – tudósít az MTI. Az Oroszországba akkreditált új nagykövetek megbízóleveleinek átadásakor az elnök azt mondta: Ankara szándékosan tereli zsákutcába az orosz-török kapcsolatokat, teljesen megmagyarázhatatlan, hogy egy olyan ország döfte őket orvul hátba, melyre partnerként tekintettek a terrorizmus elleni harcban.

Putyin kiállt amellett, hogy a gépet szíriai terület felett lőtték le, ezt ellentétesnek nevezte a józan ésszel és a nemzetközi joggal. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a történtek ellenére létre fog jönni egy széles körű nemzetközi terrorellenes szövetség, ami az orosz légierő szíriai műveleteit támogatja.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy az Iszlám Állam megjelenése sok állam passzivitásának, sőt egyenesen a terrorizmussal való cinkosságának tudható be. „A terrorizmus tisztára mosására irányuló bármilyen kísérlet, a terrorizmus iránti elnéző magatartás bűnrészességet jelent” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a terrorszervezetek illegális kőolaj-, ember-, drog-, műtárgy- és fegyverkereskedelmén valaki dollármilliárdokat keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik