Nagyvilág

Ellenzéki képviselőket köröznek Koszovóban, gránátot találtak az alkotmánybíróság udvarán

A politikusok többször könnygázzal és fütyüléssel akadályozták a parlament munkáját, a szerbekkel kötött megállapodás felbontását követelve.

Koszovóban őrizetbe vettek egy ellenzéki képviselőt, három másik ellen pedig körözést adtak ki, miután többször akadályozták a parlament munkáját. A mellettük tartott demonstráció erőszakba torkollt, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tüntetőket.

A Szövetség Koszovó Jövőjéért párt képviselői az utóbbi hetekben többször akadályozták a képviselőház munkáját könnygázzal és paprikaspray-vel, valamint fütyüléssel, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza a Szerbiával augusztusban kötött megállapodást. A tiltakozók szerint a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezmény túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. A koszovói alkotmánybíróság egy hete ideiglenesen felfüggesztette a megállapodást, a tiltakozás ennek ellenére folytatódott.

Szerdán az alkotmánybíróság udvarán kézigránátot találtak, amelyet a rendőrség hatástalanított. Egyelőre nem tudni, ez összefügg-e az ellenzéki tiltakozással. A koszovói kormány épületénél több mint százan gyűltek össze, kövekkel és festékkel dobálták az épületet.

Szerbia és Koszovó kapcsolata azóta nem rendeződött, hogy utóbbi 2008-ban kikiáltotta függetlenségét. A szerbek ezt azóta sem hajlandóak elismerni, ahogy több más ország – köztük uniós tagállamok, Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus és Spanyolország – sem. Brüsszelben már több megállapodás született a szerb-koszovói viszony normalizálására, de egyik sem okozott akkora ellenállást, mint a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségéről szóló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik