Nagyvilág

Obama: egységesen állunk ki a fenyegetés ellen

A szíriai emberek megsegítéséért is többet kell tenniük az országoknak – mondta az amerikai elnök törökországi sajtótájékoztatóján.

Minden nemzetnek fel kell lépnie az Iszlám Állam fenyegetése ellen – mondta Barack Obama a törökországi Antalyában, a G20 csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök elmondta: Párizs nincs egyedül, a találkozó résztvevői azt üzenik, hogy egységesen állnak ki a fenyegetés ellen.

Obama szerint a szíriai emberek megsegítéséért is többet kell tennie a többi nemzetnek, a közel-keleti országból érkező menekültekről pedig azt mondta: „értékeink elárulása lenne, ha az arcukba csapnánk az ajtót”.

Az Iszlám Államot „a gonosz arcának” nevezte az amerikai elnök és kijelentette: erősítik a katonai beavatkozást, szárazföldi különleges erőket is felhatalmazott a részvételre. Ugyanakkor hiba lenne nagy számú földi erőt harcba küldeni a dzsihádisták ellen – vélte. „A stratégia, amit kitűztünk, nyilvánvalóan működő stratégia, de időbe telik” – közölte. A terrorizmus fő kihívásának azt nevezte, hogy az elkövetők nem törődnek azzal, hogy ők is meghalhatnak. „Ez nem hétköznapi hadviselés” – mondta Obama, hozzátéve, hogy ha az Iszlám Államot valódi államként kezelik, azzal a terrorszervezet narratíváját veszik át, holott ezek „a megdicsőülésről fantáziáló gyilkosok”.

Az elnök kijelentette: csak azért nem fognak akciókat végrehajtani, hogy az Egyesült Államok keménynek tűnjön, hanem azt fogják tenni, amire az amerikaiak biztonságának garantálásához szükség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik