Nagyvilág

Már a határon feltartóztatnák a biciklivel érkező menedékkérőket

Oroszország felől is érkeznek az emberek, a norvég miniszterelnök szerint közülük kevesen érkeznek valóban polgárháború sújtotta területről.

Gyorsított eljárásban szigorítanák a bevándorlási törvényt Norvégiában annak érdekében, hogy már a határon ki lehessen utasítani az országból a védelemre szoruló menedékkérőket. Az erről szóló előterjesztést a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter terjesztette elő – tudósít az MTI.

A norvég parlament már a jövő héten dönt a törvénymódosításról. A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a norvég-orosz határon, a strorskogi átkelőnél beutazók közt kevesen vannak azok, akik valóban polgárháború sújtotta országból érkeznek. Sokuknak már megvan az oroszországi tartózkodási engedélye is – mondta, hozzátéve, hogy a norvég álláspont az, hogy Oroszországnak át sem kellene engedni azokat, akik nem rendelkeznek a schengeni övezetbe szóló vízummal.

Korábban mi is írtunk arról, hogy sok menekült Oroszországon keresztül érkezik az Európai Unióba. Mivel az orosz-norvég határon gyalog nem kelhetnek át, Oroszországban üzletet alapoztak arra, hogy drágán, rossz minőségű kerékpárokat adjanak el a menedékkérőknek. Csak ezen a héten 372-en érkeztek így Norvégiába, a hátrahagyott biciklik ezrével gyűlnek, amiket ócskavasként hasznosítanak.

Idén egyébként 25 ezernél valamivel több menedékkérő érkezett Norvégiába, az év végéig összesen negyvenezerre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik