Nagyvilág

A német alkancellár külön is fizetne Törökországnak

Lassítani kell a Németországba irányuló emberáradatot, ezért megelőlegeznék, vagy ki is fizetnék az EU által felajánlott támogatást.

Németországnak szükség esetén egyedül is ki kell fizetnie a Törökországnak a menekültek ellátására szánt uniós pénzügyi támogatást – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár csütörtökön.

A szociáldemokrata párt elnöke azt mondta: biztosítani kell az uniós külső határokat, az EU segítségére szoruló menekülteket pedig rendezett, legális módon, kontingensek révén kell befogadni. A politikus azt is kijelentette, hogy lassítani kell a Németországba irányuló emberáradatot, ezért kell Németországnak megelőlegeznie, vagy akár kifizetnie a tervezett összeget Törökország számára, ha nem haladnak megfelelő ütemben az EU és Törökország közti tárgyalások a közös válságkezelési akciótervről.

A tervek szerint az EU 2016-ra és 2017-re 3 milliárd eurót ajánl fel Törökországnak a területén tartózkodó menekültek ellátására, cserébe főként a görög-török uniós külső határ biztosításához kér nagyobb együttműködést. Az még nem ismert, hogy az összeg hogyan oszlana meg a tagállamok között, német sajtóértesülések szerint 534 millió euró esne Németországra.

Angela Merkel a máltai nem hivatalos uniós csúcstalálkozó után arra a kérdésre, hogy az EU nem fizet-e túl nagy árat Törökországnak a menekülthullám feltartóztatásáért, azt mondta: nem politikai árról van szó, hanem egy mindkét fél számára kölcsönösen előnyös helyzet megteremtéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik