Nagyvilág

A menekült a pokolban is menekült

Taxival akart Finnországból Oroszországba jutni több száz szíriai menekült, hogy onnan Norvégiába utazzon tovább – írta kedden az Ilta-Sanomat című finn lap, de a fuvarból nem lett semmi, mert az erre kiszemelt svéd taxisofőrnek nem tudták bizonyítani, van-e beutazási engedélyük Oroszországba.

A lappföldi Ivalóban dolgozó Jari Similällä taxisofőr a lapnak elmondta, hogy magukat szíreknek mondó menedékkérőktől ajánlatot kapott. A sofőr szerint mintegy négyszázan voltak, és Murmanszkba kellett volna szállítani őket, ahonnan Norvégiába utaztak volna tovább. A “megrendelés teljesítéséhez” a taxisnak legalább ötvenszer kellett volna fordulnia.

A fuvarból végül nem lett semmi, mert a menekültek nem tájékoztatták Similällät arról, hogy jogosultak-e Oroszországba utazni. A taxisofőr elmondta, hogy nem sértett volna törvényt, ha az utazni kívánóknak van orosz vízumuk. Amikor azonban kérte, hogy emailben küldjék el neki az ezzel kapcsolatos információkat, a migránsok közölték: csak telefonon hajlandók tárgyalni, majd ezután többet nem is keresték.

A finn belügyminisztérium adatai szerint az év végéig 30-35 ezer menedékérő érkezhet az országba. 2014-ben mindössze négyezren érkeztek. Finnországba az év elejéig közel 26 ezer migráns érkezett, többségükben Irakból. Szergej Ivanov, az orosz elnöki hivatal vezetője a Sauli Niinistö finn elnökkel folytatott keddi megbeszélései után egyebek között elmondta: Oroszországnak gondjai vannak az Ukrajnából érkezett 1,6 millió migránssal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik