Nagyvilág

Újabb koaloíciós vita indulhat Németországban a szíriai menekültek jogain

A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere a jövőben csak egy évre adna tartózkodási engedélyt, és megvonná a családegyesítés lehetőségét.

A konzervatív CDU politikusa a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy hasonló helyzetben más országok is csak korlátozott időre nyújtanak védelmet. “Mi is ezt tesszük majd a jövőben a szírekkel, amennyiben azt mondjuk nekik, hogy kaptok védelmet, de csak úgynevezett oltalmazotti jogállást, amely időben korlátozott, és nem teszi lehetővé a családegyesítést.”

A miniszter az albán fővárosban, Tiranában tett látogatása során nyilatkozott a rádiónak. Nyilatkozata este került adásba. A ZDF közszolgálati televízió szerint a felvetés meglepetést okozott a kancellári hivatalban, az ügyet azonban egyelőre nem lehet tisztázni, mert a tárcavezető úton van Tiranából Berlin felé.

A felvetés várhatóan újabb koalíciós vitához vezet, mert a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) eddig is fenntartásokkal viszonyultak a családegyesítés korlátozásának gondolatához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik