Külföld

Lengyel lap: Skandináviában atrocitások érik a menekülteket, mégis Magyarország a bűnbak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 02. 14:32

A nyugati sajtó a  Nyugat-Európában és Skandináviában ismétlődő migránsellenes támadások idején is a kelet-közép-európai társadalmakat, különösen a magyart állítja be rasszistának, miközben ezt a bűnügyi statisztikák mellett a szociológiai kutatások is cáfolják – írta a Wprost lengyel jobbközép hetilap hétfői kiadásában Jaroslaw Gizinski.

A lap szerkesztője kiemeli: Magyarország, amely a nyugati sajtóban “a paternalista Brüsszellel vitázó országként” már hagyományosan a bűnbak szerepét tölti be, a migrációs válság kérdésében is az marad. Az Európai Unió keleti részének magatartását a nyugati lapok és politikusok a menekültelosztási kvóták elutasítása miatt bírálják, a magyarországi határzár miatt pedig  Werner Faymann osztrák kancellár odáig ment, hogy Magyarországnak “fasiszta hajlamokat tulajdonít” – emlékeztetett rá Gizinski. Rámutatott: a nyugati sajtó László Petra esetét is elferdítette, a jobbikos N1 operatőrének viselkedése “ideálisan felhasználható volt” ahhoz, hogy a térségünket rasszistának állítsák be, miközben “a migránsokat befogadó Nyugat-Európa mintha a tolerancia világa lenne”.

Gizinski – többek között a World Values Survey nemzetközi összehasonlító kutatás adataival érvelve – egyértelmű visszaélésnek minősíti azt, hogy Nyugaton a közép-európai térség társadalmainak intoleranciájáról és idegenellenességéről beszélnek. Megjegyzi: bár Magyarországon az idén több mint 300 ezer migráns vonult át, egyetlen olyan támadás nem érte őket, mint amilyenek most Németországban vagy Svédországban történnek.

A Wprost szerkesztője a Nyugaton hangoztatott vádak egyik forrásaként egyes kelet-közép-európai szakértőket és politikusokat jelöl meg, köztük a magyar szocialistákat, akik – véli Gizinski – “arra számítanak, hogy a belpolitikai vita nemzetközi színtérre helyeződik át, és így nyomást gyakorolhatnak az általuk bírált magyar kormányra”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.