Nagyvilág

Lengyel lap: Skandináviában atrocitások érik a menekülteket, mégis Magyarország a bűnbak

A nyugati sajtó a  Nyugat-Európában és Skandináviában ismétlődő migránsellenes támadások idején is a kelet-közép-európai társadalmakat, különösen a magyart állítja be rasszistának, miközben ezt a bűnügyi statisztikák mellett a szociológiai kutatások is cáfolják – írta a Wprost lengyel jobbközép hetilap hétfői kiadásában Jaroslaw Gizinski.

A lap szerkesztője kiemeli: Magyarország, amely a nyugati sajtóban “a paternalista Brüsszellel vitázó országként” már hagyományosan a bűnbak szerepét tölti be, a migrációs válság kérdésében is az marad. Az Európai Unió keleti részének magatartását a nyugati lapok és politikusok a menekültelosztási kvóták elutasítása miatt bírálják, a magyarországi határzár miatt pedig  Werner Faymann osztrák kancellár odáig ment, hogy Magyarországnak “fasiszta hajlamokat tulajdonít” – emlékeztetett rá Gizinski. Rámutatott: a nyugati sajtó László Petra esetét is elferdítette, a jobbikos N1 operatőrének viselkedése “ideálisan felhasználható volt” ahhoz, hogy a térségünket rasszistának állítsák be, miközben “a migránsokat befogadó Nyugat-Európa mintha a tolerancia világa lenne”.

Gizinski – többek között a World Values Survey nemzetközi összehasonlító kutatás adataival érvelve – egyértelmű visszaélésnek minősíti azt, hogy Nyugaton a közép-európai térség társadalmainak intoleranciájáról és idegenellenességéről beszélnek. Megjegyzi: bár Magyarországon az idén több mint 300 ezer migráns vonult át, egyetlen olyan támadás nem érte őket, mint amilyenek most Németországban vagy Svédországban történnek.

A Wprost szerkesztője a Nyugaton hangoztatott vádak egyik forrásaként egyes kelet-közép-európai szakértőket és politikusokat jelöl meg, köztük a magyar szocialistákat, akik – véli Gizinski – “arra számítanak, hogy a belpolitikai vita nemzetközi színtérre helyeződik át, és így nyomást gyakorolhatnak az általuk bírált magyar kormányra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik