Nagyvilág

Ötezren lépték át az osztrák-szlovén határt, torlódnak a menekültek

Ausztria stájerországi részén ötezren lépték át a szlovén határt vasárnap, eközben az osztrák-német határon több ezren várakoztak, hogy továbbutazhassanak.

Az Ausztria déli határán lévő spielfeldi átkelőtől az embereket busszal vitték tovább más tartományok befogadóhelyeire a nap folyamán. A forgalom a rendőrség közlése szerint vasárnap nyugodtan zajlott, a migránsokat szállító buszok éjszaka is közlekedtek. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különjáratai a grazi főpályaudvarról indultak. Spielfeldnél 49 busz és 2800 embert várta hétfőn délelőtt, hogy továbbutazhasson.

A Spielfeldtől mintegy tíz kilométerre lévő Leibnitzben hatszáz embert helyeztek el átmenetileg. Az osztrák közszolgálati média (ORF) beszámolója szerint néhány menekült azonban a szabadban éjszakázott, hogy szemmel tarthassa, mikor és melyik buszra tud majd felférni.

Az osztrák hatóságok szerint Szlovéniával jól működik az információcsere, időben kapnak tájékoztatást a migránsok érkezéséről, így mindig megfelelően tudnak reagálni. A Stájerországban szolgáló katonák hosszabb bevetési időre készültek fel, hiszen a szolgálati idejük akár 30 órás is lehet, ezért pszichológusok és lelkészek segítik a munkájukat.

A Vöröskereszt szerint jelenleg csak élelmiszeradományokra van szükség, ezeket az átmeneti befogadóhelyen lehet leadni. Karintiában ismét megteltek a befogadóhelyek, vasárnap este 1200 menekültet fogadtak. A migránsok elszállítása hétfőn korán megkezdődött.

Salzburgban vasárnap délután kétezren, hétfőn 1600-an várták, hogy átmehessenek a határon, azonban a német hatóságok óránként csak 40 embert engednek át. A városban megnyitották a Schwarzenberg kaszárnyát, hogy átmenetileg további menekülteket tudjanak elhelyezni. A felső-ausztriai Braunaunál hatszázan várakoztak határátlépésre, a Passau közelében lévő achleiteni átkelőhöz 3600-an érkeztek vasárnap, hétfőn délelőtt 2-300-an várták, hogy átjussanak a határon.

A belügyminisztérium arra kérte a segélyszervezeteket, a hadsereget és a tartományokat, hogy mihamarabb biztosítsanak több befogadóhelyet a menekülteknek, hiszen Németországba kevesebb menekültet engedhetnek át, mint amennyi érkezik Ausztriába.

A menekülthelyzet miatt számos turista lemondta stájerországi foglalását – számolt be az ORF. A tartományban jelenleg turisztikai főszezon van, azonban közel sincsen annyi vendég, mint tavaly ilyenkor. Egy tartományi illetékes szerint főleg az osztrák utazók bizonytalanodtak el, azonban elmondása szerint Stájerországban a helyi borút mentén egyáltalán nem érezhető a menekültek vonulása, és az odautazás sem nehezebb, mint egyébként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik