Nagyvilág

Izrael bekeményít, lerombolja a merénylők házát

A testület ülése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra utasította az illetékes igazságügyi szerveket, hogy gyorsítsák fel a merénylők házának lerombolási eljárásait. A testület döntött arról is, hogy szükség szerint megerősíti a Ciszjordániában állomásozó izraeli csapatokat. Több százzal növelik a Jeruzsálem arabok lakta negyedeiben szolgálatot teljesítő rendőrök számát, és döntés született a ciszjordániai kerülő utak építéséről is. Az óvárosban lévő Mecsetek terén fenntartják az eddigi biztonsági intézkedéseket és megakadályozzák az önbíráskodást. A kabinet bírósági határozat nélküli őrizetbe vételeket helyezett kilátásba a zavargások résztvevői ellen. Felgyorsítják a törvénykezési folyamatot is, hogy lehetővé tegyék a kődobálók elleni büntetések szigorítását.

A testület döntései nyomán az izraeli biztonsági erők kedd reggel lerombolták két tavalyi merénylet elkövetőjének otthonát Kelet-Jeruzsálemben, és lezárták egy harmadik lakóhelyét. Az egyik lerombolt házban az a palesztin férfi élt, aki tavaly augusztus elején földgéppel autóbusznak hajtott, és megölt egy, megsebesített négy izraelit. A másik házban a tavaly novemberben egy jeruzsálemi zsinagógában történt vérengzés elkövetője lakott, a harmadik otthon lakója pedig megpróbált lelőni egy izraeli szélsőséges telepest.

Az izraeli hatóságok úgy vélik, hogy a terroristák családtagjainak utcára kerülése olyan elrettentő hatással bír, hogy megakadályozhatja esetleges jövőbeli merényletek végrehajtását. Ezalatt Jeruzsálemben hétfő éjjel sem csillapodtak az indulatok: palesztinok kövekkel dobáltak meg egy, zsidókat szállító autóbuszt, amelynek egyik utasát az üvegszilánkok könnyebben megsebesítették, három másik utast pedig a szorongásos roham tüneteivel szállítottak kórházba.

Az egyik jeruzsálemi kórházban egy megsérült arab fiatal arról számolt be, hogy zsidók megtámadták és kövekkel dobálták meg. Egy másik incidensben arabokat szállító autó lámpáját törték be zsidók. Este több ezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencia előtt, a ciszjordániai biztonsági helyzet romlása miatt hathatósabb fellépést követelve a palesztinokkal szemben.

A kormányzó jobbközép Likud párthoz tartozó Háim Kac népjóléti miniszter azt mondta, hogy az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában folytatott újabb építkezésekkel kell válaszolni az erőszakhullámra. Ezzel egy időben Netanjahu kormányfő a szombati óvárosi palesztin késelés kórházban fekvő sebesültjeit meglátogatva, kemény fellépést helyezett kilátásba a “támadók és felbujtóik” ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik