Nagyvilág

Szijjártó: Ban Ki Mun nyugtázta a röszkei eseményeket

A magyar külügyminiszter szerint tárgyalt az ENSZ-főtitkárral és a helyetteseivel, akik „nyugtázták” az általa elmondottakat.

Az ENSZ-ben komoly vitatéma volt, hogy Moszkva légicsapásokat intézett Bassár el-Aszad kormányának jóváhagyásával szír területeken az Iszlám Állam ellen, és az Egyesült Államok elítélte az akciót – mondta a hirado.hu hírportálnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon New Yorkból. A magyar diplomácia irányítója ezt elkeserítőnek nevezte, hozzátéve, ahelyett, hogy a koordinált fellépés, az összehangolt együttműködés részleteiről egyeztettek volna, arról folyt a vita, hogy ki és pontosan mit is bombáz éppen.

Nemzetbiztonsági kockázatelemzést végeztek

Abban bízhatnak, hogy a nagyhatalmak “pragmatikusan gondolkodva” a globális érdekeknek megfelelően hoznak döntést – emelte ki Szijjártó Péter.

szijjártó-orbán (Array)
MTI

Arra a kérdésre, nem növekszik-e Magyarország fenyegetettsége az Iszlám Állam részéről azzal, hogy kurd harcosokat is képeznek az ország katonái Irakban, Szijjártó Péter úgy válaszolt: mielőtt felhatalmazást kértek a parlamenttől, elvégezték a nemzetbiztonsági kockázati elemzéseket, minden eshetőséget számba véve.

Ban Ki Munnal tárgyalt

A röszkei határátkelőnél történtekkel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral és két helyettesével folytatott tárgyalásain mindent elmondott az ügy hátteréről, tárgyalópartnerei pedig “nyugtázták” az általa közölteket.

Szeptember 16-án a menedékkérők rövid időre bedöntötték az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította és visszaállította a kerítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik