Nagyvilág

Vöröskereszt: szombaton 12-13 ezer menekült érkezett Ausztriába

menekultek-ausztriaban(210x140).jpg (Array)
menekultek-ausztriaban(210x140).jpg (Array)

Tizenkét-tizenháromezer menekült érkezett szombaton Magyarország felől Ausztriába az osztrák vöröskereszt becslése szerint. A rendőrség – amely még napközben úgy ítélte meg: mintegy 10 ezren érkeznek szombaton – nem erősítette meg ezt az információt.

Gerry Foitik, a vöröskereszt vezetője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: szombaton érkezettek közül kétezren már tovább is mentek Németországba a zöldhatáron át, a többiek különböző ausztriai fogadóközpontokban töltik az éjszakát.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közölte szombaton, hogy Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és minden migráns esetében megindítja az eljárást az illető Horvátországba vagy Szlovéniába való visszaküldése céljából. “Senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menedékkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak” – mondta.

Közel ötezer menekült van Nickelsdorfban

Mintegy 4700 menekült tartózkodott vasárnap reggel az osztrák-magyar határon fekvő burgenlandi Nickelsdorfban (Miklóshalma), közölte a burgenlandi tartományi rendőrség az APA osztrák hírügynökséggel. Az APA jelentése szerint a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mikor, hogyan és mennyi menekültet fognak tudni elszállítani a Hegyeshalom közelében lévő településről. A rendőrség közlése szerint az sem világos, hogy pontosan hova is vinnék a menekülteket Miklóshalmáról. A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) további 250 menekült tartózkodik a burgenlandi hatóságok közlése szerint.

Az osztrák vöröskereszt becslése szerint szombaton tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett Magyarország felől Ausztriába, bár ezt a számot a rendőrség nem erősítette meg hivatalosan. A migránsok közül sokakat a horvát-magyar határról szállították át az osztrák határhoz. A horvát-magyar határhoz pedig a horvát-szerb határtól buszoztatták őket a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik