Nagyvilág

Szlovénia felé is próbálkoznak a menekültek

Több tucatnyi embert fogtak el a szlovén és az osztrák hatóságok.

A magyar-osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban Szlovénián keresztül is megpróbáltak Ausztriába jutni a menekültek – idézi a szlovén sajtót az MTI.

A szlovén rendőrség szombaton reggel a sentilji szlovén-osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú kisbuszban bukkant 21 iráni és afganisztáni menekültre. A járművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt. Szombaton az osztrák hatóságok tartóztattak fel a közelben 43 iraki és szír menekültet.

Ausztria és Szlovénia között megállapodás van arról, hogy az illegális határsértőket mindkét fél visszaküldi. Az említett határsértést illetően a szlovén hatóságok jelezték, hogy osztrák kollégáik nem értesítették őket, és bizonyítékkal sem támasztották alá, hogy a menekültek valóban Szlovéniából kerültek Ausztriába, ezért szerintük kérdéses, hogy visszatoloncolják-e őket.

Csütörtök hajnalban a szlovén rendőrség a magyar határ közelében, Lendva környékén is feltartóztatott egy csoport szíriai menekültet, miközben az autópálya mentén Ausztria felé gyalogoltak. A tizennégy szíriai állampolgárt – amennyiben nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovéniában – visszatoloncolják Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik