Nagyvilág

Radikális német iszlám aktivisták körözhetnek a menekültek körül

Az iszlamizmus legerősebb németországi radikális irányzata, a szalafizmus hívei megpróbálnak a muzulmán vallású menedékkérők bizalmába férkőzni. Ők azonban gyakran pont a radikális iszlám dzsihadisták elől szöknek.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) tartományi szervezetének vezetője, Burkhard Freier csütörtökön az N24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a szalafisták segítséget kínálnak a menedékkérőknek, elrejtve valódi szándékukat, a kiszemelt emberek “beszervezését” és radikalizálását. A belső elhárításért felelős BfV tartományi szervezete több ilyen esetet tapasztalt az utóbbi időszakban.

Újra kell rendezniük magukat

Klaus Spenlen, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem társadalomtudományi intézetének szakértője veszélyesnek nevezte, hogy a menedékkérők, menekültek körében iszlamista propagandát terjesztenek.

A Németországba megérkező menekültek jellemzően “lelkileg instabil” állapotban vannak és “újra kell rendezniük önazonosságukat”. Ebben a folyamatban “természetesen minden a segítségükre lehet, ami ismerős a számukra, a leginkább ismerős pedig éppen a vallás” – mondta Klaus Spenlen.

Ugyanakkor mindenki segíthet abban, hogy a szalafisták törekvése ne vezessen eredményre, hiszen minél inkább befogadják a menekülteket, annál kevésbé valószínű, hogy a radikális iszlamisták befolyása alá kerülnek – mondta az iszlám és a társadalmi integráció összefüggéseivel foglalkozó kutató az N24-nek.

Ez inkább absztrakt veszély

Michael Lüders, az egyik legtekintélyesebb német Közel-Kelet-szakértő a hírtelevíziónak azt mondta, hogy túlbecsülik az iszlamista radikalizálódás veszélyét. Természetesen igyekeznek majd szalafisták híveket toborozni a menekültek körében, de a Közel-Keletről Németországba éppen olyan emberek érkeznek tömegesen, akik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorja elől menekülnek. “Miért hagynák magukat beszervezni éppen olyan emberek által, akik vissza akarják küldeni őket, hogy harcoljanak az Iszlám Államért?” – vetette fel Miachael Lüders.

A szakértő szerint inkább “absztrakt” veszélyről van szó, és ugyan előfordulhat, hogy az önazonosságuk újjáépítésén dolgozó, traumatizált menekültek a szalafisták közé kerülnek, de a menekültáradattal járó gondok, problémák tömegéhez képest ez “alárendelt” jelentőségű probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik