Nagyvilág

Azért kaphat börtönbüntetést egy nő, mert kezet fogott ügyvédjével

„Házasságtörésnek nem számító illegális szexuális kapcsolat.” Ezzel vádolják az iráni hatóságok Atena Farghadani iráni karikaturistát, és ügyvédjét, Mohammad Moghimit. Az ok, amiért kiérdemelték ezt a vádat az volt, hogy kezet ráztak, amikor az ügyvéd meglátogatta a börtönben védencét – írta az Independent, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezetre hivatkozva.

Farghadanit idén nyáron ítélte 12 év és 9 hónapig tartó börtönbüntetésre egy teheráni bíróság, miután egy, a Facebook-oldalán közzétett karikatúrában gúnyolódott az iráni vezetésen. A nőt „a parlament tagjainak megsértése”, „rendszerellenes propaganda terjesztése” vádjában találták bűnösnek, valamint „nemzetbiztonságot veszélyeztető összeesküvés” miatt.

Most azonban az Amnesty szerint a hatóságok meghosszabbíthatják börtönbüntetését az „erkölcstelen kézfogás” miatt. A jogvédő szervezet közlése szerint az eset akkor történt, amikor Moghimi a tárgyalás után meglátogatta a nőt a börtönben, és a találkozáskor kezet ráztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik