Nagyvilág

Kegyetlen csapdával csalják lépre a menekültcsaládokat az embercsempészek

A halálos lélekvesztőkre a gyerekeknek ingyen adják a helyet, így kényszerítve kőkemény választásra a családokat – derül ki a Mirror riportjából.

Napokkal a hároméves szír kisfiú, Aylan Kurdi halála után a szívtelen embercsempészek “akciós árainak” hatására még több hasonló esetre lehet számítani. A Sunday Mirror nyomozása szerint a Törökországból Görögországba szállító embercsempészek trükkös tarifáikkal csalják a kis csónakjaikra a menekülteket, amelyeken gyakran még a motor is működésképtelen. A tízéves gyerekeknek félárú díjat ígérnek, míg az olyan kisgyerekeknek, mint a nemrégiben megfulladt Aylan, ingyen fuvart.

Mielőtt a családok elindulnak a négyórás borzalmas útra Görögország felé, a halál kereskedői még a légi járatokhoz hasonló biztonsági bemutatót is tartanak, amelyben ilyen haszontalan és életveszélyes tanácsok is szerepelnek: „Ha a motor leáll, akkor vágják fel a gumicsónakot és kiabáljanak segítségért!”

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A riporter talált olyanokat, akik 1200 eurót fizettek, a kisgyermekük ingyen utazhatott, míg a nagyobbnak 600 eurót kellett fizetnie a csónakhelyért. Kiderült az is, hogy 300 eurós extrafizetségért nagyobb, biztonságosabb hajóra is fel lehet jutni, amelyen ráadásul kevesebb utas is tartózkodik.

Mint azt korábban megírtuk, a szíriai Kobaniban temették el azt a menekült kisfiút, aki bátyjával és édesanyjával együtt veszett az Égei-tengerbe. A görögországi Kosz-szigetéről hajóztak Törökországba, de hajójuk felborult. Holttestüket a török partoknál sodortra partra a víz. A hajószerencsétlenséget az apa túlélte.

A férfi korábban elmondta, Görögországban szálltak hajóra, ami azonban felborult. Próbálta megmenteni két kisfiát és feleségét, de nem sikerült.  Hároméves kisfia holttestéről készült fotó bejárta a világsajtót, és a menekültek szenvedéseinek a szimbólumává vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik