Nagyvilág

Kezd megborulni a paradicsomi Tádzsikisztán

Rendőröket lőttek agyon fegyveresek, miután a rendőrök állítólag agyonvertek egy szakállas férfit. Amerika berezelt, bezárta a nagykövetségét.

Két rajtaütés során legalább nyolc rendőrt gyilkoltak meg fegyveresek pénteken Tádzsikisztánban, a főváros közelében – közölte a belügyminisztérium. A Dusanbe közelében hajnalban elkövetett támadásokban öt rendőr megsebesült. A belügyminisztérium arról számolt be a honlapján, hogy a megtámadott rendőrök viszonozták a tüzet, és kilenc fegyverest agyonlőttek. Nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint mindkét támadásban négy-négy rendőr vesztette életét.

A rajtaütéseket a hatóságok szerint volt rendőrök és katonák hajtották végre Abduhalim Nazarzod vezetésével, aki ez idáig helyettes védelmi miniszter volt. Az Egyesült Államok a dusanbei nagykövetsége bezárása mellett döntött péntek délután. Mint a honlapján írták, a “reggeli támadások más erőszakcselekmények előfutárai lehetnek”. A történtekre azután került sor, hogy rendőrök nemrég halálra vertek egy fiatalembert. Rokonai szerint a férfit azért akarták őrizetbe venni, mert szakállt viselt.

Szakemberek szerint a tádzsik hatóságok megpróbálják elnyomni a többségi muzulmán lakosságot. Tádzsikisztánban az előző héten betiltották az ország legfőbb ellenzéki erejét, az Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT). A biztonsági szervek szerint a volt szovjet köztársaságnak mintegy 600 állampolgára harcol az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek soraiban.

Az Afganisztánnal határos, korábbi szovjet tagköztársaság a Szovjetunió felbomlása után súlyos polgárháborúba süllyedt. Habár az iszlamisták és a kormányerők 1997-ben békét kötöttek, az elszegényedett Tádzsikisztánban évek óta heves küzdelem folyik a biztonsági erők és a dzsihadisták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik