Nagyvilág

Titkosszolgálatos nagykutya csatlakozott az Iszlám Államhoz

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

A tádzsik különleges szolgálat volt vezetője Gulmurod Halimov volt rendőrezredes nem volt elégedett a belügyminisztériumban uralkodó állapotokkal.

A negyvenéves Gulmurod Halimovnak egy hónapja titokzatos módon veszett nyoma. Most muzulmán öltözetben az Iszlám Állam fegyvereseinek társaságában látható. A jó minőségű felvételen, amelyen múltjáról és volt tisztségéről beszél, elmondja, miért döntött úgy, hogy a szélsőségesekhez csatlakozik Szíriában.

Szavai szerint elégedetlen volt a tádzsik belügyminisztériumban uralkodó állapotokkal, egyebek között azzal, hogy nem engedélyezik a muzulmán öltözet viselését és a napi ötszöri imát. Emellett üzen is az ország vezetőinek, korábbi kollégáinak, és felszólítja a fegyveres erőket, hogy gondolják meg, készen állnak-e meghalni – a többségében szunnita muzulmán – Tádzsikisztánért.

 
Fotó: Iszlám Állam  

A tádzsikisztáni különleges belügyi egység, az OMON volt vezetőjének nem tetszik az orosz-tádzsik és az orosz-amerikai viszony állapota, noha a két ország különleges szolgálatainál kapott kiképzést. Többéves karrierje során nem egy állami kitüntetésben részesült hazájában.

A nyolcgyermekes Halimov az internetes közösségi oldalakon talált információkat a terrorszervezet működéséről és felépítéséről, majd május eleji távozása előtt saját beosztottjai között is terjeszteni kezdte a szervezet ideológiáját – mondták korábbi kollégái. A tádzsik különleges alakulatoknál szolgáló egyik forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Halimovval együtt legalább öt korábbi tádzsik OMON-tag van Szíriában.

A tádzsik nemzetbiztonság szerint mintegy 400 tádzsik állampolgár található az Iszlám Állam és más külföldi terrorszervezetek soraiban. Idén áprilisban a tádzsikisztáni Ulémák Tanácsa különleges vallási rendeletet, fatvát adott ki, elítélve muzulmánok részvételét külföldi harci cselekményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik