Nagyvilág

Obama behúzta a kellő támogatást az iráni paktumhoz

Egy újabb demokrata szenátor állt az amerikai elnök mellé, aki egyre közelebb kerül, hogy lenyomja a törvényhozás torkán a megállapodást Teheránnal.

Megvan az áttörés, Barack Obama összeszedett elegendő támogatót ahhoz, hogy átverje az amerikai szenátuson az iráni atommegállapodást, amit még el kéne fogadnia a törvényhozásnak, mielőtt hatályossá válik – írja a BBC. A kulcs a marylandi demokrata Barbara Mikulski volt, aki 34.-ként döntött a támogatás mellett.

Mikulski azzal indokolta támogatását, hogy semmilyen megállapodás nem lehet tökéletes, pláne egy olyan, amit az iráni rezsimmel kötöttek, de ez segíthet abban, hogy megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását.

Obamának a képviselőházban azért nehezebb dolga lesz, ugyanis a republikánusok tömbként ellenzik az atomdealt, de több demokrata politikus sem állt mögé. Itt hét szavazat kell Obamának ahhoz, hogy olyan eredmény szülessen, hogy ne kelljen az esetleges elutasítás esetén elnöki vétóval élnie. A szavazásokat még szeptemberben megtartják.

Közben nagyon erős az izraeli lobbi is, Benjamin Netanjahu sokadszorra figyelmeztetett, hogy nagy hiba a megállapodás Iránnal, és az biztos utat nyit neki a nukleáris fegyverhez. Az Izrael-párti lobbicsoportok máris dollármilliókat költöttek az amerikai törvényhozók meggyőzésére, de a másik oldal is keményen lobbizik.

Az atomtárgyalások a nyugati hatalmak, az oroszok és Irán között 2006 óta tartottak és hosszas halogatás után végül idén júliusban vezettek eredményre. Ennek eredménye az lesz, hogy Irán nem dúsít fegyverkezésre alkalmas uránt, eláll az atomfegyvertől, beengedi a nemzetközi ellenőröket a létesítményeibe, cserébe fokozatosan felszámolják az ellene kirótt szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik