Nagyvilág

Tilos lesz hálapénzt adni a román kórházi orvosoknak

korhaz(210x140).jpg (Array)
korhaz(210x140).jpg (Array)

Nagy bírósági hercehurca után végül a legfelső bíróság döntött úgy, hogy a román kórházi orvosok közalkalmazottak, azok meg nem fogadhatnak el hálapénzt.

A román legfelső bíróság megállapította, hogy az állami kórházban dolgozó orvosok nem fogadhatnak el hálapénzt. A Mediafax hírügynökség emlékeztet rá, a legfelső bíróság azután foglalt állást a kérdésben, hogy a fellebbviteli katonai bíróság a betegjogi törvény és a büntető törvénykönyv előírása közötti jogi összefüggések tisztázását kérte.

A bíróság június 4-i döntésének indoklása két napja jelent meg a román közlönyben. A döntés felidézi, a betegek jogait szabályozó 2003/46-os törvény lehetővé teszi, hogy a páciens hálapénzt vagy valamilyen adományt ajánljon fel az orvosnak. A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a betegnek ez a törvény által elismert joga nem teszi kötelezővé, hogy az orvos el is fogadja a felajánlott anyagi juttatást.

A bírák szerint létezik mód arra, hogy törvényesen kiegészítő összegeket fizessenek vagy adományozzanak, de ezeket nem fogadhatják el a kórházak alkalmazottai, akik közalkalmazottak. A román büntetőtörvénykönyv ugyanis tiltja a közalkalmazottaknak, hogy anyagi javakat, megvesztegetést fogadjanak el.

A korrupcióellenes ügyészség februárban fordult a fellebbviteli katonai bírósághoz, hogy kérje ki a legfelső bíróság álláspontját a kérdésben, miután a bukaresti katonai törvényszék első fokon felmentett egy megvesztegetés elfogadásával gyanúsított katonai orvost. Az orvost tetten érték, amint egy pácienstől 2000 eurót (621 ezer) fogadott el. A törvényszék úgy vélte, a betegek jogát szabályozó törvény, miszerint a páciensnek joga van hálapénzt adni, megszünteti az orvosnak a hálapénz elfogadására vonatkozó büntetőjogi felelősségét.

A román orvosi kamara már többször tiltakozott korábban amiatt, hogy az orvosokat is közalkalmazottaknak minősítik Romániában. A kamara szerint ez a besorolás és az igazságszolgáltatásban való “meghurcoltatásuk” is hozzájárul a nagyméretű romániai orvos-elvándorláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik