Nagyvilág

30 embert mentettek ki a Boko Haramtól

boko-haram(210x140).jpg (Array)
boko-haram(210x140).jpg (Array)

Az iszlamisták 21 gyereket is fogva tartottak, a nigériai hadsereg mentette meg őket.

A hadsereg kiszabadított harminc embert a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fogságából – közölte kedden a nigériai szárazföldi erők parancsnoksága. A hadműveletet az ország északkeleti részén fekvő Dikva településnél hajtották végre. A túszok között 21 gyerek és hét nő is volt.

A saría (iszlám jogrendszer) bevezetéséért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A “nigériai táliboknak” is nevezett szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, a nyugati tan tilos, tagjai szentségtörésnek tartják az oktatást. A nigériai keresztények és a mérsékelt muszlimok ellen egyre kegyetlenebb támadásokat intéző Boko Haram az Iszlám Állam (IÁ) mintájára saját kalifátus létrehozására törekszik, sőt az idén márciusban még hűséget is esküdött az IÁ-nak.

A Boko Haram Csádból toboroz embereket, hogy megőrizze az elfoglalt északkelet-nigériai települések feletti uralmát, de a szomszédos Kamerunba is rendszeresen behatolnak. Hivatalos adatok szerint a csoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta. A 175 milliós Nigéria az afrikai kontinens legfontosabb olajtermelő országa, és legnagyobb gazdasága. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény és 10 százaléka a helyi törzsi vallások követői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik