Nagyvilág

Negyvenezer fővel csökkentik az amerikai hadsereg létszámát

amerikai hadsereg (Array)
amerikai hadsereg (Array)

Az amerikai hadsereg megerősítette szerdán, hogy létszámcsökkentésre készül, miután olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a következő két év során 40 ezer katonát fognak leszerelni.

A tervezett létszámcsökkentésről először a USA Today hírportál számolt be egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva, amely szerint a most 490 ezer katonát számláló amerikai szárazföldi haderő létszáma 450 ezerre csökkenne a 2017-es költségvetési év végéig. A dokumentum szerint a hadsereg további 17 ezer civil dolgozóját is elbocsátják majd.

A létszámcsökkentés az USA Today szerint a hadsereg szinte mindegyik bel- és külföldi támaszpontját érinteni fogja. A hírportál birtokába került dokumentum azt írja, költségvetési korlátok miatt van szükség a lépésre.

A Stars and Stripes katonai lap beszámolója szerint a hadsereg megerősítette, hogy csütörtökön a Pentagonban létszámcsökkentést fognak bejelenteni, bár hivatalosan nem kommentálták a sajtóban keringő konkrét számokat.

Mindazonáltal a lapnak név nélkül nyilatkozó tisztviselők megerősítették, hogy valóban 450 ezer főre fog csökkenni a fegyvernem létszáma. Ez sokak szerint a legalacsonyabb szám, amely mellett garantálható az Egyesült Államok biztonsága – írta a Stars and Stripes.

Az létszámcsökkentés önmagában nem számít meglepetésnek, bár korábban egy évvel hosszabb időszak alatt tervezték végrehajtani a leszereléseket. Azonban az USA Today által ismertetett dokumentum azt is taralmazza, hogy ha a kongresszus nem jut dűlőre a fegyveres erők finanszírozásáról, akkor októberben további 30 ezer katonának kell majd leszerelnie a pénzhiány miatt.

Korábban a Pentagon számos alkalommal bírálta a kongresszust, arra hivatkozva, hogy a törvényhozásban folyó költségvetési csatározások hátráltatják a fegyveres erők munkáját és veszélyeztetik az Egyesült Államok biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik