Nagyvilág

Szíriai invázión morfondíroznak a törökök

Sziriai-lazadok(960x640).jpg (Array)
Sziriai-lazadok(960x640).jpg (Array)

Ütközőzónát hoznának létre, 33 kilométer mélyen benyomulva szír területre. Aggasztja őket az Iszlám Állam meg a kurdok.

110 kilométer hosszú, 33 kilométer mély ütközőzóna létrehozásán gondolkodnak a törökök, amihez elengedtehetlen lenne a szír polgárháborúba való beavatkozás – írja az izraeli Haaretz. A dolog nem holmi pletyka, maga Recep Tayyip Erdogan elnök vetette fel az ötletet, a hadsereg állítólag már megkapta az utasításokat az előkészületekre. Hivatalos források nem erősítették meg az értesülést.

Erdogannak két nyomós oka lehetne a lépésre: az egyik az Iszlám Állam, a másik a kurdok. A kurd erők ugyanis egy nagy területet hasítottk ki maguknak a szíriai káoszból, Törökország a maga hatalmas kurd kisebbsége miatt pedig attól fél, hogy a szomszédjában létrejön egy kurd állam. Erdogan álláspontja egyértelmű a kérdésben, ilyen sohasem történhet meg.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök is azt nyilatkozta vasárnap, ha bármi fenyegetés éri a török határt, készek beavatkozni. A szomszédban eközben a kurdok visszaverték a Kobanit ostromló Iszlám Állam-különítményt. Törökország most bővíteni akarja a Szíriával határos kerítésrendszerét. Eközben a törököknél még mindig politikai bizonytalanság uralkodik, a választások után koalíciókényszer van, de az új kormány még nem tudott megalakulni, Erdogan egykori pártja ugyanis nem szerzett önmagában többséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik