Gazdaság

Felzabálják a törökök a magyar szürkemarhát

szürkemarha (Array)
szürkemarha (Array)

30 százalékkal több élőállatot adtunk el külföldre.

Jelentősen nőtt az első negyedévben a magyarországi élőmarha-exportja, a kivitel bővülése mögött elsősorban a török kereslet élénkülése áll, írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése alapján hétfőn a Napi Gazdaság.

A külföldi piacokon csaknem 30 százalékkal több szarvasmarhát adtak el a magyar tenyésztők. Törökországba tavaly novembertől idén februárig havi háromszáz és hatszáz tonna között, márciusban pedig több mint ezer tonna élő marhát értékesítettek. Az első negyedévben tízezer tonna volt az export és háromezer tonna az import az élő marhából.

Az élő baromfi exportja csaknem 22 százalékkal nőtt, az élősertés-kivitele viszont felére csökkent az első negyedévben 2014 azonos időszakához képest. A tej exportja az első három hónapban 13 ezer tonnával több volt, mint egy éve.

AZ AKI adatai szerint 5,8 százalékkal nőtt a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek exportja az év első negyedében, az import viszont négy százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik