Nagyvilág

Vádat emeltek a csíkszeredai polgármester ellen

Raduly-Robert(650x433).jpg (Array)
Raduly-Robert(650x433).jpg (Array)

Ráduly Róbertet és alpolgármesterét házi őrizetben tartják, miközben az RMDSZ szolidaritást vállalt velük.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester ellen – közölte szerdán honlapján az ügyészség. A polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolják. A vádhatóság magyarázatként megjegyezte, azt tekinti hivatali visszaélésnek, hogy a vádlottak jogtalan hasznot szereztek maguknak vagy másnak.

Kifizették a nem létező munkát

A DNA egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építési engedélyét kifogásolta, amit szerintük hiányos dokumentáció alapján állított ki a polgármester. Kiemelték, hogy a polgármester oktatóként is dolgozik az egyetemen. Rádulyt és Szőkét azzal is vádolják, hogy indokolatlanul hagytak jóvá közel egymillió lejt kitevő (70 millió forintnyi) városházi kifizetéseket egy kataszteri felméréseket végző cégnek olyan munkákra, amiknek semmilyen eredményük nem volt.

Ráduly Róbert a szemüveges úriember

Szőke Domokost azzal is vádolják, hogy egy szerződés meghamisítására utasította az egyik beosztottját. Az eredeti bérleti szerződéssel a város egy ingatlant bocsátott egy cég rendelkezésére, de kikötötte, hogy a cég nem köthet albérleti szerződéseket az ingatlan egyes részeire. A vádhatóság szerint az alpolgármester utasítására ezt a kitételt törölték a szerződésből. Szőke azzal is törvényt sértett az ügyészek szerint, hogy később az ingatlan két albérleti szerződését szintén jóváhagyta.

Az alpolgármesternek rója fel a vádhatóság, hogy befolyásával visszaélve ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek, aminek azután a városháza a szolgáltatás reális értékének százszorosát fizette ki. Mindkettőjüknek felróják, hogy magáncélokra is használták a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Pár vádpontot megúsztak

A DNA több olyan ügyben nem emelt vádat az elöljárók ellen, amik a vádhatóság korábbi közleményeiben szerepeltek. Kikerült például a vádpontok közül, hogy a polgármester túl olcsón vásárolta meg a városnak a szakszervezetek művelődési házát. A csíkszeredai elöljárók pere a Hargita megyei törvényszéken kezdődik. A vádiratban az ügyészség kérte a korábban hozott kényszerintézkedések fenntartását.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott csíkszeredai vezetőknél április 29-én tartott házkutatást a DNA, majd korrupciós bűncselekmények gyanújára hivatkozva őrizetbe vette őket. Egy nappal később a bíróság házi őrizetbe helyezte őket, és vagyonukat zárolta. Május 14-én a prefektus felfüggesztette őket tisztségükből. Korábban amúgy ártatlannak mondták magukat, Ráduly politikai leszámolásnak minősítette az eljárást. Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök közleményben nyilvánította ki szolidaritását a csíkszeredai elöljárókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik