Nagyvilág

Nem kérnek a Jobbikból az európai szélsőjobbosok

szabadság és nemzetek európája frakció (Array)
szabadság és nemzetek európája frakció (Array)

Frakciót alapítottak az Európai Parlamentben, de a magyar pártot nem hívták meg: azt mondták, nem akarnak antiszemitákkal egy társaságban lenni.

Szélsőjobboldali frakció alakult az Európai Parlamentben a francia Marine Le Pen vezetésével, „Szabadság és Nemzetek Európája” néven. A képviselőcsoport a nemzeti szuverenitás védelme mellett az eurózóna lebontását és a bevándorlás teljes leállítását tűzte ki célul.

A frakciót hét EU-tagállam 36, eddig a függetlenek közt ülő képviselője alapította meg: a francia Nemzeti Front tagjai a holland Szabadságpárttal, az Osztrák Szabadságpárttal, az olasz Északi Ligával, a lengyel Új Jobboldallal, a belgiumi Flamand Érdekkel és a brit Függetlenség Párt egy volt képviselőjével szövetkeztek.

A frakció megalakulásával a képviselők hatékonyabban tevékenykedhetnek, mert a szabályok értelmében az Európai Parlament a képviselőcsoportoknak munkatársakat, költségvetést és irodahelyiségeket biztosít, a tagok pedig rendszeres plenáris felszólalási lehetőséghez és bizottsági pozícióhoz juthatnak.

Az Európai Parlamentben a Jobbik három képviselőt is küldött, az új frakcióba azonban nem kerültek be. A Népszabadság kérdésére a holland Geert Wilders azt mondta: azért nem hívták a Jobbikot, mert nem akarnak antiszemita párttal ülni egy frakcióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik