Nagyvilág

Brit pénzügyminiszter: az EU “valódi hajlandóságot” mutat a tárgyalásokra

Az Európai Unió (EU) tagállamai hajlandóak tárgyalni a közösség Nagy-Britannia által szorgalmazott megreformálásáról még azelőtt, hogy London népszavazást tart az ország uniós tagságáról - jelentette ki pénteken a brit pénzügyminiszter.

“Legyen szó bármely, Európában képviselt álláspontról, úgy veszem észre, hogy most valódi hajlandóság mutatkozik a tárgyalásokra” – fogalmazott George Osborne a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport drezdai találkozója alkalmával. A tanácskozáson a G7-országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei vesznek részt.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön több EU-tagállamot érintő kétnapos villámkörútra indult. Utazása első napján Hollandiát és Franciaországot kereste fel, pénteken pedig Varsóba és Berlinbe látogat. Célja az, hogy ismertesse a Nagy-Britannia által szükségesnek tartott EU-reformokat, és ezekhez szövetségeseket nyerjen. Cameron párizsi sajtótájékoztatóján arra kérte az Európai Uniót és a tagállamait, hogy legyenek “rugalmasak és fantáziadúsak” az EU megreformálásában. “A status quo nem elég jó, és én úgy gondolom, hogy a változások nemcsak a britek, hanem Európa javára is szolgálhatnak” – mondta a brit kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik