Nagyvilág

Ózdi közmunkást jelöltek az Európai Polgári Díjra

A három gyermekét egyedül, mindössze közmunkaforintokból nevelő Kiss Jánost jelölte az Európai Polgári Díjra Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője.

Ujhelyi közleményében hangsúlyozta: a borsodi szénbányák farkaslyuki üzemének egykori dolgozója kiváló példája mindazoknak, akik tisztes megélhetés és kitörési lehetőség helyett “a fals és zsákutcába vezető közmunkaprogramban jutnak egyedül esélyhez”, de sorsukkal és kitartásukkal mégis képesek példát mutatni mindenkinek.

Kiss János aktív szervezője és részvevője volt a korábbi éhségmeneteknek, de érdemi szerepet vállalt a Közmunkás Szakszervezet helyi közösségeinek megszervezésében is.

Nem tartoznak a Munka törvénykönyve alá

Az EP-képviselő emlékeztetett arra: a munkanélküli lakosság újbóli munkához juttatása érdekében számos – hol sikeresebb, hol inkább eredménytelen – program indult az elmúlt huszonöt évben, többek között közmunkaalapúak is. A 2010-es kormányváltás után a jobboldali kabinet új közfoglalkoztatási, közmunkaprogramot hirdetett.

“A jobboldali kormány által meghirdetett programban a közmunkások nem tartoznak a Munka Törvénykönyve alá, a mai közmunkásokat kevesebb bér, szabadság, jog és továbblépési lehetőség illeti meg” – olvasható Ujhelyi közleményében. A képviselő szerint “Kiss Jánost és rajta keresztül a magyar közmunkások teljes közösségét megilleti az elismerés és a vele járó figyelem”.

Az Európai Polgári Díjat 2008-ban alapították. Olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek ítéli oda az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához vagy az EU értékeinek képviseletéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik