Nagyvilág

Fotók jelentek meg a kongresszusnál landoló girokopterről

Girokopter Washingtonban (girokopter, )
Girokopter Washingtonban (girokopter, )

Az egyszemélyes girokopter pilótását letartóztatták, aki vélhetően a korrupció ellen akart tiltakozni.

A washingtoni belváros légtere az Egyesült Államok egyik legszigorúbban védett repüléstilalmi övezete, abba repülőgépek csak külön engedéllyel léphetnek be. A körzet védelmét a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően különösen megerősítették.

 
Fotó: MTI/AP 

A girokopter landolása a kongresszus épülete előtt éppen ezért súlyos biztonsági mulasztásra világított rá. A Washington védelméért felelős Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közölte, hogy az amerikai főváros felé közeledő légi járművet sem a radarjai, sem más berendezései nem észlelték. Az ügyben vizsgálat indult.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA), amely szükség esetén riadóztathatta volna a NORAD-ot, közölte, hogy nem érkezett hozzá a tiltott területre való berepülésre vonatkozó engedélykérelem.


Fotó: MTI/AP 

A pilóta nevét hivatalosan nem közölték, de az incidenst egy Doug Hughes nevű, 61 éves floridai postai kézbesítő magára vállalta a honlapján. Hughes azt állította, hogy levelet vitt mind az 535 szövetségi törvényhozónak, hogy felhívja a figyelmet a kampányfinanszírozás korruptságára.

“Mint arról a hatóságokat tájékoztattam, nincsenek erőszakos hajlamaim vagy szándékaim” – írta a férfi a thedemocracyclub.org weboldalán.

“Az ultrakönnyű repülőgép nem jelent jelentősebb fizikai veszélyt – de politikai veszélyt jelent a vesztegetésre. Legalábbis ezt remélem. Nem kell aggódni – én csak a leveleket kézbesítem” – tette hozzá.

 
Fotó: MTI/AP 

Szemtanúk szerint a girokopter kemény leszállást hajtott végre és megpattant a pázsiton. A pilótát a földön már egy rendőr várta, tüzelésre kész fegyverrel. A férfi csak felszólításra szállt ki a gépből.

A Capitolium környéki utcákat és a kongresszus látogatóközpontját ideiglenesen lezárták. A girokoptert tűzszerészeti robottal és kutyákkal is megvizsgálták, de semmilyen veszélyes anyagot nem találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik