Nagyvilág

Harci helikopterekkel védik Szaúd-Arábia határát

Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )
Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )

Folyamatosan halnak meg a szaúdi határőrök.

Harci helikoptereket telepített Szaúd-Arábia jemeni határa mentén a jemeni síita lázadók ellen harcoló, szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció, mondta Ahmed Assziri, a koalíciós erők szóvivője.

A harci helikoptereket azután küldték akcióba, hogy síita húszi lázadók pénteken megtámadtak egy szaúdi határőrposztot Nadzsrán térségében, Szaúd-Arábia délnyugati részén.

A pénteki tűzpárbajban egy aknavetős támadsásban újabb három szaúdi katona halt meg, mondta Rijádban a védelmi minisztérium. Néhány nappal korábban szintén három szaúdi határőr halt meg egy jemeni területről kiinduló támadásnak.

“Nem fogjuk megengedni ezeknek a milicistáknak, hogy ellenőrzésük alá vonják a határainkat” – mondta a szaúdi tábornok.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében hadműveletet indított Szaúd-Arábia, amelyet kilenc arab ország is támogat a küzdelemben. A szaúdi vezetésű koalíció légiereje március 26. óta támadja folyamatosan Jemenben az Irán által támogatott húszik állásait, megakadályozandó, hogy az ország egész területét ellenőrzésük alá vonják.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője néhány napja felszólította Szaúd-Arábiát a koalíciós légicsapások beszüntetésére, a katonai beavatkozást pedig bűncselekménynek nevezte. A rijádi vezetés azonban vasárnap határozottan elutasította Teherán követelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik