Nagyvilág

Bill Gates-szel találkozhattak a magyar szegénységellenes aktivisták

bill gates (bill gates)
bill gates (bill gates)

A Bono által alapított szervezet tagjaival találkozott Bill Gates, a Microsoft alapítója: a magyar résztvevő rendkívül inspirálónak nevezte a beszélgetést.

Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával, Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztossal, valamint Linda McAvannal, az Európai Parlament fejlesztési bizottságának elnökével tárgyalt a brüsszeli tanácskozásán a nyomor elleni globális küzdelmet támogató, Bono ír rockzenész társalapításában létrehozott, ONE.org nevű lobbiszervezet negyven fiatal aktivistájával, köztük két magyar résztvevővel, Józsa Veronikával és Hegedűs Ildikóval.

Az eseményről adott hétfői beszámolójukban Józsa Veronika “rendkívül inspirálónak” nevezte ezeket a beszélgetéseket. Kiemelte, hogy Gates alapítványa partnerszervezeteivel, köztük a ONE-nal karöltve küzd a mélyszegénység felszámolásáért. A találkozón szó volt arról, hogy milyen kihívásokat és egyben lehetőségeket tartogat a következő 15 év az oktatás, a betegségmegelőzés, az infrastruktúrafejlesztés, illetve az élelmezés terén.

“2015 kulcsfontosságú év a világ jövője szempontjából. Az utóbbi 20 esztendőben mintegy felére csökkent a mélyszegénységben élők aránya, azonban a világ népességének 21 százaléka még mindig kevesebb, mint napi 300 forintból él. Amennyiben vezetőink megfelelően határoznak az új fejlesztési célokról, 2030-ra gyakorlatilag megszűnhet a mélyszegénység. E cél érdekében lobbizunk egész évben. Célunk, hogy mindenki tiszta képet kapjon arról, mi forog kockán, és ehhez mérten politikusainkat hatékony döntéshozatalra sarkalljuk” – fogalmazott a másik magyar ONE-aktivista, Hegedűs Ildikó.

A ONE.org 250 úgynevezett “fiatal nagykövete” idén hét országban – Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban és Olaszországban – dolgozik azért, hogy az érintett államok vezetői kellően ambiciózus fejlesztési célokat tűzzenek ki maguk elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik