Nagyvilág

Venezuelában már 17 ezer forint egy csomag óvszer

óvszer (óvszer)
óvszer (óvszer)

Elképesztő mértékben bedőlt a gazdaság, miután az állam belefolyt. A gazdasági krízisből egészségügyi krízis is lehet.

Az óvszer hiánya nem tartja vissza az embereket a szextől, csak a biztonságos szextől – írja a Business Insider.

Venezuela gazdasága csak az idei évben hét százalékot zuhant, pedig még csak február van. Ez nagymértékben az olajár-csökkenésnek köszönhető, de alapvetően az okozta a rossz helyzetet, hogy az állam belefolyt a gazdaságba, számos terméket hatósági árassá tett, gyárakat, üzemeket államosított. Az ország fizetőeszköze rohamléptekben inflálódott, az ország a csőd szélén táncol.

Most pedig kondomból is hiány lépett fel.

A devizahiány miatt az importőrök nem tudnak behozni óvszert, legfeljebb a feketepiacon lehet hozzáférni aranyárban. Egy háromdarabos csomag 17 ezer forintba kerül, a 36 darabosért pedig 200 ezer forintnál is többet kérnek azon az árverési oldalon, ahol a venezuelaiak a hiánytermékekre licitálhatnak. Akiknek van devizájuk, azok jobban járnak, a feketepiacon 25 dollárért is megvehető a 36-os csomag.

Mindez különösen azért okoz nagy gondot, mert Dél-Amerikában Venezuelában a legnagyobb a nemi úton terjedő betegségek és a tinédzserkori terhesség aránya. Az országban tiltott az abortusz, így az is félő, hogy védekezés híján több halálos áldozata lesz az illegális klinikákon végrehajtott terhesség-megszakításoknak, az ország gazdaságára nézve pedig hosszú távú következménye lehet, hogy szülés miatt sok fiatal lány kiesik az oktatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik