Nagyvilág

Charlie Hebdo-alapító: halálba rántották a csapatot

charb (charb)
charb (charb)

A 80 éves Henri Roussel vádolja ezzel a hetilap szerkesztőjét, aki egyébként szintén meghalt a párizsi merényletben.

A Charlie Hebdo egyik alapítója azzal vádolja a hetilap szerkesztőjét, hogy “halálba rántotta” kollégáit azzal, hogy engedélyezte a szatirikus újságban megjelenő provokatív Mohamed-karikatúrák megjelenését – írja a The Telegraph.

A 80 éves Henri Roussel, aki 1970-ben már a Hara-Kiri Hebdo néven kiadott lap első példányának szerkesztésében is részt vett, Stéphane Charbonnier-nek, azaz “Charbnak” címezve azt írta a megosztó rajzokról: “Valóban hibáztatlak miattuk.”


“Charb”
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat 

Utalva a párizsi merényletben meggyilkolt szerkesztő döntésére, hogy 2011-ben címlapon jelenhetett meg a Mohamed-karikatúra, Roussel, aki “Delfeil de Ton” néven alkot, azt mondta a Nouvel Obs nevű francia magazinnak, hogy nem érti, “miért kellett belerángatni a csapatot ebbe a túlzásba”.

A szóban forgó rajzon egyébként – kifigurázva az iszlám törvénykezést, a saríat – a próféta azt mondja: “100 ostorcsapás jár azért, ha nem halsz bele a röhögésbe!” A lap megjelenését követően a Charlie Hebdo szerkesztőségére gyújtóbombát dobtak.

Delfeil hozzátette: “Úgy vélem, bolondok voltunk, hogy szükségtelen kockázatot vállaltunk. Azt gondoltuk, sebezhetetlenek vagyunk. Évekig, évtizedekig provokáltunk, ami most ellenünk fordult. Nem szabadott volna megtenni, de egy évvel később Charb újra megtette.” 2012-ben egy újabb Mohamed-karikatúra látott napvilágot a címlapon.

A vádakra a hetilap korábbi ügyvédje reagált. Richard Malka szerint “Charbot még el sem temették, és a Nouvel Obsnak nincs jobb dolga, mint egy vitatott, mérgező cikket megjelentetni róla.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik