Nagyvilág

Átadták az idei Nobel-díjakat

Átadták Stockholmban a kémiai, a közgazdasági, az orvosi, a fizikai és az irodalmi Nobel-díjat, néhány órával azután, hogy a norvég fővárosban Malala Juszafzai, a kitüntetés történetének legfiatalabb díjazottja átvehette a Nobel-békedíjat.

A tudomány és az irodalom területén adható legjelentősebb elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd király nyújtotta át a kitüntetetteknek a svéd fővárosban megrendezett ünnepélyes és emelkedett hangvételű ceremónián.
A 2014-es év irodalmi Nobel-díját a francia Patrick Modiano vehette át, aki múlt vasárnap mondott beszédében “irreálisnak” nevezte azt, hogy éppen rá esett a Nobel-bizottság választása. A Svéd Akadémia októberi indoklása szerint az író a díjat “az emlékezés művészi megjelenítéséért kapta, amellyel szavakba öntötte a legmegfoghatatlanabb emberi sorsokat”. A művész a stockholmi koncertteremben megrendezett díjátadón láthatóan meghatódott.

A fizikai Nobel-díjat idén a kékfénykibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi vehette át a svéd királytól. Két nappal a ceremónia előtt a három fizikus a Stockholmi Egyetemen tartott előadást felfedezésükről. A japán származású Nobel-díjasok száma velük együtt 22-re nőtt. A japán díjazottaknak majdnem fele a fizika területén elért eredményeiért nyerte el a rangos kitüntetést.

A kémiai Nobel-díjjal idén két amerikai és egy német tudóst jutalmaztak: Eric Betziget, William E. Moernert és Stefan Hellt. Munkásságuknak köszönhetően az optikai képalkotó rendszerek már képesek nanométeres (a milliméter milliomod része) tartományban zajló folyamatokat is megfigyelni.

A közgazdasági Nobel-díjat – hivatalos nevén a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel
Közgazdaságtudományi Emlékdíját – Jean Tirole 61 éves francia közgazdásznak, a toulouse-i Ipargazdasági Intézet Jean-Jacques Laffont Alapítványa elnökének és a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézete alapító tagjának nyújtották át. A méltatás szerint Tirole munkássága segíti a kormányokat olyan iparágak szabályozásában, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik.

Különleges pillanatnak számított a díjátadón, amikor megkapta az orvosi Nobel-díjat May-Britt és Edvard Moser az agykutatás terén folytatott tevékenységéért, mivel a díj története során az ötödik házaspárként és az első norvég állampolgárokként vehették át az elismerést. A kitüntetést az amerikai-brit John O’Keefe-vel megosztva kapták.
A nyolcmillió svéd koronával járó kitüntetést minden évben a díjat alapító svéd tudós, Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A díjátadó ceremóniát, amelyet a svéd állami televízió közvetített, minden évben élénk figyelemmel kísérik szerte a világon. Az ünnepséget követően a kitüntetettek a svéd királyi család társaságában egy banketten vehetnek részt. A díszvacsorára, majd az azt követő bálra 1250 vendég kapott meghívót.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik