Nagyvilág

Ártatlanul ült 39 évet a két férfi

Egy 12 éves fiú vallomása alapján ítélték el őket, aki most elmondta az igazat. Egyikük 57, a másik 60 évesen szabadult.

Harminckilenc évi börtön után ártatlannak nyilvánítottak és pénteken szabadlábra helyeztek két Az 57 éves afroamerikai Ricky Jacksont és társát, a 60 éves Wiley Bridgemant tévesen, egy 12 éves fiú hamis tanúvallomása alapján vádolták meg 1975-ben. A fiú felnőttként – tavaly – bevallotta, hogy hazudott, és nem látott semmit a bűncselekményből, és clevelandi nyomozók kényszerítették őt arra, hogy ellenük valljon.

Elsőre halálra ítélték őket

A két férfit a bíróság 1975-ben bűnösnek találta és halálra ítélte azzal a váddal, hogy egy cinkostársukkal megütötték, savval leöntötték Harry Franks üzletembert, akire kétszer rá is lőttek. A lövöldöző súlyosan megsebesítette Franks feleségét is.

Halálbüntetésüket 1978-ban életfogytiglanra változtatták.Jacksont és Bridgemant most minden vád alól felmentették, és péntek reggel szabadlábra helyezték – közölte Joseph Frolik, Cuyahoga megye ügyészségének kommunikációs igazgatója.

A két férfit a tanú, a most 52 éves Eddie Vernon tavaly tett újbóli vallomása alapján mentették fel kedden. Vernon csak azután döntött eredeti vallomásának visszavonásáról, hogy 2013-ban meglátogatta egy lelkész. A keddi bírósági meghallgatáson elmondta, hogyan fenyegették meg a nyomozók, amikor hamis tanúvallomásra kényszerítették, és hogy milyen teherként cipelte ezt évtizedekig.

149 halálra ítéltet mentettek fel

“Az angol nyelv nem képes leírni, mit érzek” – mondta Jackson, amikor elhagyta pénteken a börtönt, “fantasztikusan örülök”.

Az ügy újratárgyalását a Scene Magazine 2011-ben megjelent cikke indította el, amely feltárta az ügyben elkövetett hibákat és megkérdőjelezte Vernon vallomásának hitelességét.

A Halálos Ítélet Tájékoztatási Központ (DPIC) nevű civil szervezet szerint az Egyesült Államokban 1973 óta 149 halálraítéltet mentettek fel, idén pedig a hatodikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik