Nagyvilág

Putyin szerint Ukrajna fényes jövő előtt áll

Ennek ellenére megvédte az Ukrajnával kapcsolatos orosz politikát és azt is mondta, hogy a Krím elfoglalása megfelelt a nemzetközi jognak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap az ARD német közszolgálati tévének adott interjúban azt mondta, hogy Ukrajna fényes jövő előtt áll, de ennek az a feltétele, hogy olyan rendszert építsenek ki, melyben az országban élő kisebbségek „otthon érezhetik magukat”.

Az államfő szerint az ukrán kormány „erőszakot alkalmaz ellenfeleivel szemben, nem pedig párbeszédre törekszik”. Ismét hangoztatta azt az orosz vádat, mely szerint „Ukrajna a neonácizmus felé sodródik”, noha a legutóbbi választáson a radikális nacionalisták mindössze egy képviselőt küldhettek a parlamentbe.

Putyin szerint a Krím Oroszország általi bekebelezése megfelelt a nemzetközi jognak és demokratikus volt, mert „a regionális parlament és a lakosság is arra szavazott”. A krími népszavazást követően egy orosz állami szerv honlapjára véletlenül felkerült, majd gyorsan le is vették azt az információt, miszerint valójában csak a választásra jogosultak 30 százaléka vett részt a referendumon és nekik is csupán felük támogatta, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozzon.

Az orosz elnök bírálta az Oroszország elleni szankciókat, szerinte a Nyugat „legkevésbé sem megfelelő módon” reagált a történtekre, mert álláspontja szerint nem sértettek meg nemzetközi szabályt. Kijelentette, hogy ő és Angela Merkel német kancellár is azon dolgozik, hogy lecsillapítsák a feszültséget Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik