Nagyvilág

Őrizetbe vették Madagaszkár száműzött elnökét

Marc Ravalomanana továbbra is népszerű a politikai káosztól sújtott szigetországban. Azt mondta, azért tért haza, hogy elősegítse a békét.

Megbuktatása óta először tért haza dél-afrikai száműzetéséből Madagaszkár volt elnöke, aki korábban is megpróbált visszatérni, de a hatóságok ezt minden alkalommal megakadályozták. Az ország vezetése attól tart, hogy a politikus hazatérése tovább rontana a válságos belpolitikai helyzeten.

Az MTI a Reuters hírügynökségre hivatkozva arról tudósít, hogy hétfőn a szokásosnál több rendfenntartó volt Madagaszkár fővárosa, Antananarivo utcáin. Egy helyi napilap arról számolt be, hogy a rendőrség könnygázt is bevetett Ravalomanana házának közelében az elfogás során, amely előtt pár órával a volt elnök azt nyilatkozta, hogy nem azért jött, hogy bajt keverjen, hanem hogy elősegítse a béke megteremtését.

 A politikust támogatói fogadták hazatérésekor. AFP / Rija Solo

Egyelőre nem tudni, hogy hol és miért tartják fogva a volt államfőt, de Andry Rajoelina, az ország előző elnöke, aki Ravalomananát a hadsereg segítségével megbuktatta, azt mondta, a száműzött politikust hazatérése esetén felelősségre fogják vonni. Rajoelina azzal vádolja elődjét, hogy harminc tüntető agyonlövését rendelte el a 2009 februári tüntetések során.

Ravalomanana továbbra is népszerű Madagaszkáron, az általa támogatott jelölt a szavazatok 46,5 százalékát kapta a tavalyi elnökválasztáson, a voksolást viszont végül Rajoelina jelöltje nyerte 53,5 százalékkal.

A 2009-es puccs óta belpolitikai káosz van az országban, megállt a gazdasági növekedés, a legfontosabb nemzetközi adományozók pedig felfüggesztették a segélyeket. Az ENSZ adatai alapján Madagaszkár 22 millió lakosának 92 százaléka naponta kevesebb mint két dollárból él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik