Nagyvilág

Megrohantak egy ukrán hajót az oroszok

Újabb ukrán hadihajó került orosz kézre: a legénység többsége megadta magát, a hajón 21-en maradtak, hogy „kitartsanak a végsőkig”.

A Krímben állomásozó ukrán katonák mintegy fele állt át az orosz oldalra, és nyilvánította ki, hogy a félszigeten kíván maradni – közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője.

Kijevi sajtótájékoztatóján Rozmaznyin vezérőrnagy elmondta, hogy az esküjükhöz hű ukrán katonák átcsoportosításáról az ország más körzeteibe folyamatosan konzultál egymással az ukrán és az orosz védelmi minisztérium. Hozzáfűzte: a kivonás több más részletéről is tárgyalnak, egyebek között arról, hogy fegyverzetükkel együtt vagy csak anélkül hagyhatják-e el az ukrán katonák a félszigetet.

Közölte, hogy a haditengerészeti egységek katonáit és családtagjaikat más, a Fekete-tengerhez közeli városokba vezénylik át, így a dél-ukrajnai Odesszába, Herszonba, Mikolajivbe és egyéb környező településekre. Rozmaznyin kijelentette, az ukrán katonai vezetésnek nincs olyan terve, hogy elsüllyeszti a Donuzlav tavon (a Krím félsziget délnyugati partjánál) orosz blokád alá vett hadihajóit.

Orosz ostrom

A tengeri kijárattal rendelkező tavon közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre: orosz katonák megrohamozták és elfoglalták a Konsztyantin Olsanszkij nevű partraszállító hajót. Az ukrán hadihajó legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. A hajón mindössze 21-en maradtak, főként tisztek. “Kitartunk a végsőkig” – jelentette ki a támadás előtt Dmitro Kovalenko, a hajó kapitánya.

Az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészei egy vontatóhajóról szálltak át az Olsanszkijra, amelynek védői füstfüggönnyel próbálták akadályozni a megszállók tájékozódását. Az UNIAN ukrán hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy a roham közben automata fegyverek sorozatlövései és hanggránátok robbanásai hallatszottak.

Szintén a tavon vesztegel a Cserkaszi aknaszedő hajó, amely a napokban kétszer is megpróbált kijutni a nyílt tengerre, de sikertelenül. Az orosz katonák március elején legalább két hajót süllyesztettek el a tó és a Fekete-tenger közötti keskeny szorosban, hogy megakadályozzák az ukrán hadihajók kifutását a nyílt tengerre.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Összehozhatják az orosz-ukrán külügyminiszteri találkozót

A Krím okozta feszültségek ellenére hétfőn orosz diplomáciai források arról számoltak be, hogy a hágai nemzetközi nukleáris biztonsági csúcs margóján találkozni fog Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter. Kijev és Moszkva között Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök február 22-i megbuktatása óta nem volt magas szintű párbeszéd, miután Oroszország illegitimnek tartja a hatalmi átmenetet és nem ismeri el az új ukrán kormányt.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Moszkvában arról számolt be, hogy kormánya a félszigetnek nyújtandó támogatásokról döntött. Medvegyev közölte, hogy nyárig befejezik az orosz személyi igazolványok kiadását a Krímben, és az átmenti időszakban nem kell adót fizetniük az orosz joghatóság alá kerülő krími cégeknek. Kezdeményezte továbbá, hogy a Kercsi-szoroson keresztül kapcsolják az orosz energiaellátó rendszerhez az ukrán áramtól nagy mértékben függő Krímet.

A kormányfő azt is kiemelte, hogy másfél-kétszeresére kell növelni a gázkitermelést a Krímben, a Gazprom orosz óriásvállalat már előkészítette erre vonatkozó javaslatait. Az orosz kormány emellett 36 milliárd rubelt (252 milliárd forint) különít el arra, hogy a krími nyugdíjasoknak az orosz átlagra emeljék a nyugdíjat, és a Krímre is kiterjesztik a kötelező egészségügyi biztosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik