Nagyvilág

Kiadatási őrizetben az ukrán oligarcha

Kiadatási őrizetbe vették pénteken Bécsben Dmitrij Firtast (Dmitro Firtas), a két nappal korábban az osztrák fővárosban nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogott ukrán üzletembert - közölte a bécsi tartományi büntetőbíróság az MTI tudósítása szerint.

A kiadatási őrizetet szökés veszélyével indokolta a bíróság és 125 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) óvadékot állapított meg. Az óvadék megfizetése esetén az őrizet felfüggeszthető. Firtasnak esküt kellett tennie, hogy ebben az esetben nem hagyja el Ausztria területét. Az ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján vették őrizetbe szerdán Bécsben, egyik vállalatának székhelye közelében.

Firtas panaszt tett az őrizet meghosszabbítása ellen. A bíróság később dönt a panaszról, illetve arról, hogy kiadja-e a férfit az Egyesült Államoknak. A kiadatásról az amerikai hatóságok által rendelkezésre bocsátott adatok és a kiadatási kérelem vizsgálata alapján döntenek.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, Ukrajna egyik legvagyonosabb emberét, aki egyebek mellett a földgázüzletben érdekelt. Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártjának parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik