Nagyvilág

Putyin stábját kitilthatják az EU-ból és Amerikából

Beutazási tilalmat rendelhet el hétfőn az Európai Unió és az Egyesült Államok Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetének több tagja, valamint orosz politikusok és gazdasági vezetők ellen.

Ha az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról döntenek a vasárnapi népszavazáson, Washington és Brüsszel már másnap kitiltja többek között Szergej Ivanovot, a Kreml hivatalvezetőjét, Szergej Sojgu védelmi minisztert, Alekszandr Bortnyikovot, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjét és Nyikolaj Patrusevet, a nemzetbiztonsági tanács titkárát –  írta pénteken a Bild című német lap brüsszeli és washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A Gazprom-főnököt sem engednék be

Beutazási tilalmat rendelnek el Putyin három befolyásos tanácsadója, a Kreml főideológusaként számon tartott Vlagyiszlav Szurkov, valamint Alekszej Puskov és Szergej Glazjev ellen is.

Washington és Brüsszel listájára az elnök közvetlen környezetének nyolc tagja mellett felkerült még a Gazprom gázipari társaság és a Rosznyeft olajvállalat vezetője, Alekszej Miller és Igor Szecsin is, továbbá Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri flotta parancsnoka, Dmitrij Kiszeljov, a RIA Novosztyi hírügynökség helyébe lépett Oroszország Ma nevű új médiaholding vezetője és Vlagyimir Zsirinovszkij, a populista Liberális Demokrata Párt elnöke.

A második hullám része

A listát John Kerry amerikai külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője irányításával állították össze. A beutazási tilalom elrendeléséről az EU részéről a tagállami külügyminiszterek hétfői ülésén dönthetnek.

Az intézkedés az állam- és kormányfők legutóbbi, rendkívüli csúcstalálkozóján összeállított szankciósorozat második hullámába illeszkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik