Nagyvilág

Szupergazdagok döntenek Kína sorsáról

Dollármilliárdosok koncentrálódnak a kínai államhatalomban.

A dollármilliárdosok koncentrációját vizsgálta a kínai belpolitika két fontos intézményében, a most ülésező Országos Népi Gyűlésben (ONGY) és a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testületben a hongkongi South China Morning Post című napilap jegyzetírója.

A “kettős ülésszak” végéhez közeledve a szerző arra volt kíváncsi, hogy hány dollármilliomos ül a parlament képviselői, illetve a népfront tagjai között. A kutatás eredményeként megállapította, hogy előbbiben 86-an, míg a tanácsadó testületben 69-en kaptak helyet.

A parlament szupergazdagjainak vagyona az elmúlt nyolc évben megnégyszereződött, míg az ezer leggazdagabb kínai ugyanebben az időszakban csak háromszor lett vagyonosabb.

Az érintett 155 tisztségviselő átlagvagyonát  9,7 milliárd jüanra (356,7 milliárd forint) teszik, míg az ezer leggazdagabb kínaiét 6,4 milliárd jüanra (235,4 milliárd forint).

Közel vannak a tűzhöz

A cikkíró szerint a Népi Gyűlés Házában helyet foglaló leggazdagabbaknak mind a létszámát, mind a vagyona mértékét tekintve a valóságosnál valószínűleg kisebbek a számok, ami a tényleges jövedelmek számbavételének törvényi és gyakorlati nehézségeivel magyarázható.

Az írás elismeri, sokan az igazán tehetősek közül az után lettek a törvényhozás, illetve a népfront tagjai, hogy tetemes vagyont gyűjtöttek. Továbbá néhányan, illetve néhányuk fia épp Hongkongból való, ahol a kommunista párttagság messze nem a meggazdagodás garanciája, és főleg nem volt az 1997, a visszacsatolás előtt.

Mindenesetre a szerző megállapítja, hogy 56 olyan milliárdost talált a listán, aki több mint egy ötéves cikluson át szolgált egyik, vagy másik államhatalmi szervben, és az ő vagyonuk több mint megháromszorozódott.

A cikkíró jelezte, nem azt szeretné bizonyítani, hogy ezek az emberek nem az üzleteik, vállalkozásaik révén sokszorozták meg a vagyonukat, de némi iróniával megjegyzi, az, hogy “közel vannak a tűzhöz” bizonyára nem árt nekik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik